понеделник, 19 март, 2018
10

Децата на баба и дядо

В ден като днешния, сред потока блатни новини, имаше и две, едната от които ви кара да подсмърчате, другата – да плюете.  На пръв поглед между тях няма никаква, ама съвсем никаква връзка.

В репортаж от родопското село Бръщен, bTV показа как почти всички деца в селото се отглеждат от бабите и дядовците, докато родителите им работят в чужбина. В Родопите е една от най-високите безработици у нас.

В Бръщен са регистрирани около 800 души, но повече от половината не живеят там.

В местното училище родителите на всичките първокласници са на гурбет, в повечето случаи – и двамата. Директорът на училището разказва, че децата са потиснати и това се отразява и на ученето им: „Забелязва се така и по-малка мотивация в учениците за учене, по-слабо се представят. Липсват им родителите“.

На училищното тържество на децата в края на учебната година ще присъстват само възрастни хора.

Едни други хора обаче са си у нас и продължават да развиват добър бизнес. Комисията по досиетата обяви, че от проверените 288 лица, които дължат над 1 милион деноминирани лева (по критерий дължима главница) към Балканбанк, 30 са се оказали с принадлежност към ДС – или 10.4%.

Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 19 лица не са открити всички необходими данни и за тях проверката продължава.

За разлика от бръщенци, макар благодарение на техните невърнати кредити да гръмнаха банки, кредитните милионери нямат нужда да берат ягоди в чужбина, за да изкарат пари за прехраната на домочадието си и лекарствата на възрастните си родители.

Но каква работа имат бръщенци в държава, която не е тяхна? А на хора като бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който казваше, че горите са негови, България е негова и ще прави каквото си иска.

Ами той прави каквото си иска. Даже се кани да инвестира малко пари в изборите, докато се прави на застрашена персона.

Прокуратурата го вика, за да уточни ролята му в онази партия „Орлов мост“, дето Стоичков й е лице, студенти – пълнеж и уж няма нищо общо с ГЕРБ.

Нова телевизия показа как в хотел на Димитров в Етрополе се е провел инструктаж как да се осигурят повече гласове на изборите – как трябва да се намерят 30 000 застъпници за „Орлов мост“, а всеки от тях да осигури по още 10 гласоподаватели. А за всеки има по 30 лева.

Глас на участник, чието лице не се вижда, разказва пред телевизията, че „под егидата на Стоичков Емил Димитров организира въпросните хора и те поддържат ГЕРБ“, въпреки че се представят за опозиция под името „Орлов мост“.

Та за какво да се връщат бръщенци и други като тях в тази България, която БСП, кой знае защо реши, че вече е време да върне на хората й? Ама нека си вземат децата, защото, уви, и тяхна няма да е.

Кредитните милионери станаха истински милионер. Бедняците станаха бедняци с кредити.

Борис Христов

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™