събота, 26 май, 2018
0

Ученици от ГПЧЕ класирани на второ място на състезание „Защита при бедствия, аварии и катастрофи”

Ученическото състезание „Защита при бедствия, аварии и катастрофи” е мероприятие залегнало в Националния календарен план за извънучилищни дейности на МОНМ за учебната 2012/2013 година. Целта е да се провери нивото на придобитите през основния курс на обучение знания , умения и навици за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации; да се популяризира обучението за защита на населението; да се формират нравсвени ценности и разбиране на проблемите на хората, възпитаване на сътрудничество и взаимопомощ и опазване на околната среда.

Състезанието се провежда по график в 3 етапа. На 23.04.2013г. се проведе първи етап и в него участваха отбори  от  училища на община Кърджали.

ГПЧЕ „Христо Ботев” се представи с отбор от 8-те класове: Елена Каснакова и Антония Белева от 8А2, Деря Осман от 8Н2 и Ана Бакърджиева от 8Н1,членове на  Клуб „Млад спасител” в рамките на проект „УСПЕХ” за извънкласни форми на работа.

Под ръководството на г-жа Йовка Тананова, учениците се подготвиха и показаха задълбочени теоретични знания и практически умения за действия при земетресение и новоднения; при пожари и защита от химическо и радиоактивно замърсяване. Състезателите демонстрираха използването на индивидуални средства за защита: противогази и памучно-марлена превръзка.В учебния център „Първа помощ” осъществиха спасителни действия за кръвоспиране и изкуствено дишане, превръзки на рани.

Да си спасител е мисия – да помогнеш на хората в труден момент, да бъдеш полезен.Да си спасител трябва да си смел, съобразителен, решителен и да умееш да действаш правилно. Необходимо е да си отговорен, активен и толерантен, да работиш в екип. Именно такива способности показаха състезателите на Гимназията.

Към всичките успехи в чуждоезиковото обучение, на олимпиади и състезания добавяме и резултата от това състезание – класиране на второ място.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени