петък, 25 май, 2018
0

Бул-shits*

На връх един от двата най-светли християнски празника в българския футбол отново на дневен ред са хулиганите. И този път не е само конфликт отбор-отбор, ами от колодата се вади и етническата карта.   Ултраси на „Ботев“ вилняха в Кърджали. Местни медии разпространиха снимки на окървавен полицай, има данни за ранени фенове както на „Арда“, така и на гостите от Пловдив. Кърджалии се оплакаха от агресията на Бултрасите, по-късно и вторите хвърлиха обвинения в провокации. До там води институционализирането на агитките. Агитките нямат страх ни от Бог, ни от закон. Самите те са и Бог, и закон. Особено във „В“ група, където я има десетина полиця, я няма. А в тази група играе Ботев с хилядите си привърженици, десетки от които известни с откровеното си гаменство и простотия.
Страхът от бултрасите дори доведе дотам, че някои мачове в дивизията не се играха поради невъзможност да се организират и охраняват. Не толкова, защото стадионите нямат капацитет, колкото защото полицията отказва и не може да охранява рисковата агитка.
Обвиненията на ботевистите, че в последния мач с „Арда“ организацията не е на ниво, са нелепи. Ако на стадиона седнат цивилизовани хора, искащи да гледат футбол, мач може да се проведе и без полиция. Няма оправдание и за домакинските фенове, които са провокирали гостите. И за тях, и за бултрасите, и за всички важи законът за обществения ред, който забранява псувните и вулгарностите на обществени места.
И сега бултрасите обвниха медиите в едностранчивост. Бул-shits! За всички е ясно, че тази агитка е опасна и агресивна. Доказателства колкото щеш. Дори и да са били провокирани първи, отговорът с камъни и бомби е абсурден.
Но да, медиите имат вина. Имат вина за превръщането на всички агитки във фактор. Нещо, което очевидно е вредно и носи само разруха и кръв. Sportni.bg специално винаги е давал трибуна на ботевистите за тяхната позиция, направихме го и сега. Подкрепяхме с пълно медийно отразяване борбата на феновете срещу Димитър Христолов-Селския, която, апропо, също не беше особено цивилизована.
Заради гамените ще страдат и нормалните. Няма как друго яче да се предотвратят грозните гледки на Герена, на Армията, на Лаута, на „Христо Ботев“, на Стадиона на Мира в Перник, на стадион „Дружба“ в Кърджали… Законът трябва да заеме своето върховенство и ако се налага не жандармерията, ами армията трябва да го въдвори. И законът следва да се налага категорично и когато трябва грубо, докато всички по стадионите не разберат, че нямат право да проливат невинна кръв и нямат право да застрашават чуждия живот.
Името на рубирката е „На терена“, но изтъпленията по трибуните нямат нищо общо с футбола. Да хвърлиш камък по ЧОВЕК в другия сектор не носи точки, не носи и голове. Жалкото е, че ултрасите вече са по-значими от самата игра, но докато те са над закона, ранените по стадионите ще се множат. Защото футболът в момента е омраза, а не любов.
В светлината на Великденските празници ни остава само вярата, че рано или късно нормалността ще вземе превес над диващината и смисълът на футбола ще възкръсне. Ще се прероди удоволствието на феновете от това да бъдат на стадиона…
* Игра на думи. От Бултраси и bullshit (англ. разг. – глупости)

Sportni.bg

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™