сряда, 21 март, 2018
18

Ботевци на гости в Италия

Особено доволни и щастливи от двуседмично пребиваване в Италия се завърнаха 20 възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали и четирима техни преподаватели. Посещението бе организирано в рамките на проект за двустранно училищно партньорство Коменски. В него участваха представители от паралелките, изучаващи италиански език от випуск 10 и 11 клас, които още от миналата учебна година работят по проект „Млади екскурзоводи” – междукултурния обмен и изучаването на чужди езици – възможност за европейска интеграция на учениците”. Дейностите по проекта са съсредоточени върху обмена на информация между партньорите за разкриване на културното и историческото наследство на страните-участнички. Учениците се запознават с известни забележителности в регионите, в които живеят и след това използвайки уменията си по английски и италиански език се учат да разказват за тях на своите гости от чужбина. По този начин учениците от училищата-партньори развиват допълнително своите социални и чуждоезиковите компетентности. Младите ботевци гостуваха на своите партньори от училището по изкуства „Никола де Гуардиагреле” от град Киети, Италия. Визитата бе организирана в отговор на посещение на италианските ученици в Кърджали през май 2012 година. Преодолели езиковата бариера, младите кърджалийци, изучаващи италиански език, бяха щастливи да се срещнат със своите стари приятели и да се запознаят отблизо с културата и традициите на Италия.
Незабравими за всички ще останат десетте дни, изпълнени с инициативи и разходки из град Киети и неговите околности. Пребивавайки в домовете на италианските ученици, възпитаниците на езиковата гимназия успяха да приложат овладените знания по италиански език в обикновени житейски ситуации и да се запознаят отблизо с бита, нравите и обичаите на своите домакини. В училището – домакин, профилирано в изучаването на традиционно италианско изкуство и художествени занаяти, на кърджалийци бе предоставена възможност да работят в различни ателиета по изкуство, мода, скулптура и златарство. Богатата туристическа програма, подготвена от италианските ученици, играещи ролята на гидове, включваше посещение на редица малки градове и села в област Абруцо и разглеждане на много интересни и разнообразни туристически обекти, за които трудно някой би намерил информация в туристическите справочници. Планината Майеля при Пиенапедимонте, музеят на керамиката в Рапино, църквите в град Гуардиагреле, Музеят на битката при Ортона /италианският Сталинград/, наколните рибарски къщички покрай адриатическите плажове, музеят на традиционните занаяти и къщата на италианския поет Д’ Анунцио в Пескара са само малка част от посетените обекти, за които младите ботевци научиха много подробности от своите италиански приятели. Забележителна и запомняща се за всички бе срещата с отец Анджело Джорджета в абатството на Ордена на пасионистите, който пет години е бил католически свещеник в град Плевен и който бе много доволен да си поговори за България на български език с кърджалийските младежи. Посещавайки редица исторически и природни забележителности, възпитаниците на езиковата гимназия научиха много повече за културата и историята на Италия, отколкото в часовете по италиански език. И естествено кулминацията на пътуването бе посещението на Рим. Е, не успяха да видят папата отблизо, но поне се потопиха в атмосферата на Вечния град и се възхитиха на величието на площад „Свети Петър” и Колизеума, както и да разгледат всички по-известни места в италианската столица – Фонтанът Ди треви и българската църква, Пантеонът на отечеството, площадите Испания и Пиетра, арката на Константин и други. Понеже както казват, всички пътища водят към Рим, точно в центъра му, на плошад Навона, се срещнаха изненадващо със свои съграждани и връстници от СОУ „П.Р.Славейков”. И естествено, като всички българи се поклониха на гроба на създателя на славянската азбука – Св. Константин Кирил Философ в базиликата „Сен Клементе”, за когото разказаха подробно и на своите италиански приятели.
Разбира се интерес предизвикаха и посещенията на римските терми и извори , както и на двата археологически музея в града на домакините Киети, в които експонатите, намерени при разкопки, впечатляват не само с изяществото, но и с количеството си. Занимателни бяха и посещенията на Двореца де Майо и Вила Фриджери, както и на сградата на Общинския съвет, където цялата българска делегация бе официално посрещната от местния общински съветник, отговарящ за образованието. Той отправи поздрав към всички участници в проекта, посочвайки, че бъдещето на обединена Европа принадлежи на младите хора, които учейки се от миналото трябва да намерят пътя да съградят един по-добър и по-красив свят. Не на последно място в спомените на младите ботевци ще остане вечерта на приятелството, когато те се учиха да приготвят традиционна италианска пица и се насладиха на традиционните италиански песни и танци. След толкова много приятни и незабравими преживявания, със сълзи в очите, те се разделиха със своите италиански приятели, обещавайки да продължат вече създадените контакти с помощта на интернет и модерните средства за комуникация. Завръщайки се в родния град Кърджали, младите ботевци споделиха със своите преподаватели, че са много доволни от участието си в проекта, защото са получили възможност да осъществят мечтите си и да посетят Италия – страна с вековни традиции и култура, люлка на европейската и световна цивилизация и много по-мотивирани да изучават и в бъдеще италиански език.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™