събота, 26 май, 2018
0

В деня на Голямото четене

Световната седмица на книгата и авторското право , определена от ЮНЕСКО да се отбелязва в края на месец април, се стреми да насърчи четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост. Сред многото инициативи се откроява датата 23 април, която  от 1995 г. отбелязваме като световен ден на книгата. На тази символична за художествената литература дата  целият свят отдава почит на книгите и авторите им, насърчавайки младите хора да открият удоволствието от четенето.  В СОУ „Йордан Йовков“  отбелязването на този световен празник е традиция от много години.

В ранния  следобед над тридесет любители на хубавата книга се събраха в музикалния кабинет на училището за да отбележат международната седмица на книгата и авторското право.  Посрещнати от нежна музика , изпълнена на пиано от петокласника Емре Метинов, ученици и учители заеха местата си. Всеки беше донесъл любимата си книга, за да прочете откъс от нея и да сподели с какво го е развълнувала тя. Госпожа Стефанова беше подготвила интересни изненади, с които присъстващите се забавляваха. Малките читатели прочетоха откъси от любими приказки, по-големите се бяха насочили към приключенската класика, а  най-големите представиха съвременни български и чужди автори. Изпълнението на  Лунната соната  на Бетовен от госпожа Д.Харитова  засили приятните емоции от Маратона на четенето – 2013. Всеки си тръгна с подарък книга, осигурена  от издателство „Просвета”  чрез любезното съдействие на нейния представител Валя Манолова.

В деня на Голямото четене – 24 април, организирано в градската библиотека „Н.Вапцаров”, учениците от третите класове на СОУ „Йордан Йовков”, заедно с г-жа Ел. Андреева участваха в мероприятието на детския отдел. Те драматизираха съвременна приказка с различни кукли под умелото наставление на актриса от Кукления театър. Децата прочетоха свои авторски  текстове, разговаряха за любими приказки и поуките от тях. Най-активните участници получиха награди.

ИНФО КЛУБ Журналист

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™