четвъртък, 24 май, 2018
0

Поредното гръцко обещание: Отварят Маказа след три месеца

Министър-председателят Марин Райков разговаря по телефона с гръцкия премиер Андонис Самарас за възникналите проблеми с преминаването на български автомобили през ГКПП Златоград-Ксанти, съобщи пресслужбата на кабинета.
Пред Самарас Райков е изразил притеснението на българската страна от създалата се ситуация след безпроблемното функциониране на контролно-пропускателния пункт от откриването му преди три години.
„Надявам се, че ще бъде направено всичко възможно за улесняване на нормалното движение и за увеличаване на тонажа на превозните средства, особено предвид настъпващите великденски празници и очакванията за повишен туристически поток“, подчерта българският министър-председател. От своя страна Андонис Самарас пое ангажимент да проучи проблема, за да бъде намерено максимално бързо решение.
Двамата премиери обсъдиха още работата по изграждането на ГКПП „Маказа-Нимфея“ . Гръцкият министър-председател увери българския си колега, че пътят, свързващ пункта с град Комотини, ще бъде готов в рамките на следващите три месеца, уточняват от МС.
Днес за пореден път български граждани блокираха ГКПП-Златоград в знак на протест срещу ограничението за преминаващите превозни средства до 2 т, наложено от гръцките гранични власти, съобщи „Фокус“. При откриването на пункта преди 3 години от българска страна е поставена табела за допустимо преминаване до 3.5 тона. В началото на април обаче гръцките власти слагат друго ограничение за допустимия товар на преминаващите камиони.
В акцията днес се включиха около 50 души. Председателят на стачния комитет Наско Иванов предупреди, че блокиране на пункта ще има и през почивните дни, а протестите щепродължат, докато гръцката страна не премахне ограничението.
„Изказваме благодарностите от името на всички жители на община Златоград за намесата на Марин Райков и се надяваме той да помогне в решаването на проблема ни, който ескалира“, посочи Наско Иванов.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™