понеделник, 19 март, 2018
1

Крумовград: Златната мина ще ни превърне във Фукушима

Източните Родопи се вдигат на бунт срещу готвения химически геноцид с 7 хиляди тона експлозиви, гигантски количества ксантогенати и дитиофосфати.  „Уважаеми съграждани! Попълзновенията на хищната златодобивна компания „Дънди” да уни­щожи земята ни не спират. Фокусирали се в златото на Ада тепе, те не се интересуват от унищо­жението, което ще дойде с добива му. Да, това ще бъде унищожение, Апокалипсис. На повърхността на Ада тепе, в латентна форма, има огромни количества арсен. В недрата на земя­та има уран. Самата техно­логия на добива ще залее земята ни с най-страшни хи­микали, включително и със скриваните днес цианиди. Ще натровят земята, водата и въздуха ни“. Така започва призивът на сдружение „Живот за Крумовград“ жителите да излязат на протест на 29 април в центъра на града.  Повече от пет години продължава битката за 60 тона злато, които лежат под живописните баири в Източните Родопи. Канадската „Dundee Precious Metals” Inc., която не успя да сложи ръка върху жълтия метал по времето на тройната коалиция, бързо проби при сегашното правителство. На 9 февруари 2011 г. кабинетът на Бойко Борисов даде на „Болкан Минерал едн Майнинг“, дъщерно дружество на DPM, 30 годишна концесия за добив на злато и сребро в находището „Хан Крум“ на обща площ от 19 квадратни километра. Изненадващо освен Ада тепе, където са най-големите залежи – 835 000 тройунции, равни на над 27 тона злато, концесията обхвана и съседните баири – Къпел, Къклица, Скалака, Синап и Сърнак. Още през 2006 г. когато канадските златотърсачи започнаха да дупчат като бесни баирите на юг от Крумовград, местните хора не приеха с отворени обятия вестта за несметното имане, което лежи на два километра от центъра на града. Причината за масовия отпор на крумовградчани беше избраната от “Дънди” технология за цианидно излужване на скъпоценния метал. Проектът предвиждаше да се добива годишно между 850 хиляди и 1 млн. тона руда, която да се обработва с опасния химически реактив. Предвижда се мината да работи 8-10 години. Нарасналият риск от катастрофално отравяне на природата с арсеноводород, циановодород и серен диоксид изкара местното население на масови протести, а гневната подписка срещу цианидите бе подкрепена от близо 10 хиляди души. В демонстрациите се включиха и природозащитници, а също така и политици от близката част на Северна Гърция.

Миналата година „Дънди прешъс металс” смени плочата и официално се отказа от цианидното излужване, при които максималният добив на злато от златосъдържащата руда е 96 %. „С този проект ние сме отговорили по наша преценка на всички притеснения на населението – въпреки че най-добрата налична техника за извличане на крайни метали от рудата в Крумовград си остава цианидната технология“, коментира тогава пред „Дневник“ главният мениджър на дъщерните дружества на DPM – „Болкан минерал енд майнинг“ и „Челопеч майнинг“ Алекс Нестор. Според преработения проект добивът трябва да бъде с открит рудник и да се прави само с дупчене, взривяване, трошене, смилане и флотация (отделяне на рудата с вода), без използването на токсични химикали. След обработката се получава не метал, а златно-сребърен концентрат, който ще се преработва допълнително в разположената в Намибия фабрика на DPM. Няма да бъде строено хвостохранилище за отпадъците, депо, в което боклукът ще се складира смлян на паста.  Всъщност картинката, представена от канадската корпорация, не е толкова розова.  При флотацията на рудата ще се използват силно отровни вещества, които могат да да превърнат в химическа пустиня голяма част от Източните Родопи за столетия напред.  В началото на март 2011 г. поотделно община Крумовград и „Информационен и учебен център по екология“ атакуваха концесията пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за 27 април.

«Притеснението ни е основно в няколко направления, които касаят населението и природата. Едното е относно влиянието върху водите на р. Крумовица и други кладенци за питейно-битово водоснабдяване на селища в района и недопускане на замърсяване на водите при преливане от резервоара за оборотни води“, казва кметицата на общината Себихан Мехмед. Според нея не е ясно каква ще бъде здравната защита на населените места Сойка, Чобанка 1, Чобанка 2, Къпел, Победа, които, въпреки записаните законови отстояния, определени в Наредба №7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, попадат в хигиено-защитните зони. Кметицата е обепокоена и от влиянието на взривните работи, взривната вълна и отделящият се прах в приземния въздушен слой.  Официалните мотиви за обжалването са, че при даването на концесията е представена Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ единствено за «Ада тепе», но не и за останалите пет баира, които попадат в находището «Хан Крум». Липсва и задължителната Оценка за съвместимост с «Натура 2000». Златната мина попада в рамките на защитената зона «Източни Родопи» и се намира в непосредствена близост да друга защитена зона – «Крумовица».  Рудникът ще бъде открит и ще се пробива и взривява до дълбочина от 400 метра.  Красивите ни хълмове ще се превърнат в зловещи кратери, а някои от ямите после ще ги пълнят с токсични отпадъци, а отгоре ще се извъши рекултивация на почвата. Ще ни вземат златото и ще ни оставят отровите, от които ще страдат и нашите деца и внуци. Няма да го позволим на никаква цена!», категорична е общинската съветничка от БСП Маргит Василева.  Крумовградчани се мръщят и на химическия коктейл, който ще се завихри при флотацията на рудата. Натриевият цианид в новия проект е заменен с ксантогенат, натриев силикат, меден сулфат, дитиофосфат. По този метод канадската компания се надява да постигне извличане на злато до 85% и на среброто — до 70%.

Руслан Йорданов

*Журналист от вестник „Стандарт”. Пише за обществени, политически и религиозни теми. Носител на „Черноризец Храбър” за най-добър репортер за 2010 г.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™