четвъртък, 24 май, 2018
0

Кърджали ли е най-корумпираният град?

Изследването на Института за пазарна икономика (ИПИ) “Местни условия за правене на бизнес 2011” предизвика много коментари – породи се дебат както в самите общини, така и на национално ниво. Според авторите на изследването това е била и основната му цел – не толкова да класира едни градове, а да насочи вниманието към политиката на общините, да открои добрите и работещи политики и да провокира дебат. Представената на 14 април класация – за втори път в рамките на две години, посочи Габрово като общината с най-добри условия за бизнес. На дъното с най-лоши условия е Кърджали.
Класацията предизвика противоречиви реакции и критики, особено от местните власти в градовете, класирани по-назад. Може би най-острата дойде от кмета на Кърджали Хасан Азис, който даде срок до 28 април на авторите на изследването да докажат твърденията си. По този повод “Труд” кани Петър Ганев от ИПИ и Хасан Азис да изложат доводите си на страниците на вестника.
Авторите на изследването от Института за пазарна икономика определят като несериозно намесването на партийни интереси и на предстоящите избори като доводи в спора, както и лансирането на политически сценарии.
Дебат – но не политически, а за политиките
Изследването на ИПИ стъпва на ясна методология с конкретни индикатори. Местните данъци и такси се вземат от наредбите на всяка община, икономическите индикатори – от НСИ, а индикаторите, обвързани с администрацията, се формират чрез социологическо проучване. Мнението на бизнеса (100 фирми) във всяка една община е отразено в социологията, а всичко останало са безспорни данни от наредби и официална статистика. Повечето индикатори стъпват на твърдите данни, социологията има по-малко влияние.
Какво казват данните за Кърджали?

Големият проблем пред цялата област, а и пред общината, е ниската икономическа активност – ниска заетост, ниска работна заплата, малко чуждестранни инвестиции и по-малко образовани (с висше) сред заетите. Слабото представяне по икономическите индикатори предопределя по-задното класиране на Кърджали. Всичко това са официални данни на НСИ – последните налични, твърди Петър ГАНЕВ от Институт за пазарна икономика
Например коефициентът за заетост (на 15 и повече навършени години) в област Кърджали е 36,4% за 2010 г. – по-нисък е единствено във Видин. В други области той надхвърля 50%. В периода 2008-2010 г. коефициентът в Кърджали спада с цели 6 процентни пункта – това означава, че ефектът на кризата върху заетостта е бил осезаем.
Подобна е картината и при работната заплата, образованието на заетите и чуждестранните инвестиции – по всички тези показатели област Кърджали се нарежда след 20-а позиция. Например чуждестранните преки инвестиции в нефинансови предприятия (с натрупване) намаляват в периода 2007-2009 г., докато в повече от 20 области се увеличават.
Данните за икономиката са за 2009 или 2010 г. – последните налични. Единствено при образованието на заетите са от 2008 г., тъй като при изготвянето на изследването липсваха по-нови. Но образованието на заетите не е нещо, което се променя значително от година за година.
Това са данните за икономиката на областта, която се обуславя от областния град – там живее почти половината от населението на областта. Нека да видим и другите индикатори – вече конкретно за общината.
При местните данъци и такси Кърджали се представя задоволително, дори е на 4-то място при данъците. Да, в община Кърджали данъците са ниски и това е отчетено в класацията. По отношение на администрацията обаче оценките не са много добри – тук недоволството се насочва основно към индикатора възприятие за корупция.
Става дума за възприятието на бизнеса дали има или няма корупция. Така се мери тя в световен мащаб, друг обективен критерий няма. Разликата е следната – ако в една община стане корупционен скандал, то нивото на корупция не се променя от самия скандал, но възприятието за корупция може да се промени значително. Колкото повече скандали, толкова повече обществото вярва, че има корупция. Затова и България се класира толкова назад по този индикатор в световен мащаб.
Така че точно това е измерено чрез социологията – какво е възприятието на бизнеса в Кърджали за наличието на корупция. Изследването бе проведено в края на 2010 г. от специалисти на институт “Отворено общество” и БАН – по 100 фирми във всеки от 28-те изследвани града. Аз не подлагам на съмнение тези резултати.
Това са фактите от изследването – ясни са индикаторите, ясни са и данните. Всичко е публикувано и достъпно, включително въпросникът към бизнеса. Ако някой си представя, че ще представим списък на всички питани и ще ги викаме да дават обяснение, има сериозна грешка – държавата ни е демократична.
Нашата класация не е задължаваща, нито има назидателен характер. Ако провокира дебат във всяка една община, ще е успех – но не политически дебат, а дебат за местните политики.

Не хвърляйте кал по Кърджали, ще се изцапате, отвърна хасан Азис

Като кмет на Кърджали се чувствам длъжен да защитя доброто име на кърджалийци. Не приемам категорично заключенията от проведеното „проучване“ на ИПИ. За всеки нормално мислещ кърджалиец те са тенденциозни и обслужващи определени тяснопартийни интереси.
Доводите ми за това са следните. По какъв начин ИПИ работи с данни от анкети на фирми за определяне на възприятията за корупция, след като никой от работодателските организации в Кърджали – Търговско-промишлената палата, Стопанската камара, Строителната камара, Съюза за стопански инициативи – не знае, че е проведено такова изследване и никой от техните членове не е попълвал анкетна карта. Защо някои от данните, на базата на които се правят заключения за настоящето, са твърде стари – данните за заетостта са от 2010 г., но за образованието са от 2008 г., за работната заплата – от 2009 г. и т.н.
Необходимо е представители на ИПИ да дойдат и да видят, че в Кърджали са вложили средства едни от най-големите инвеститори от Франция, Германия, Австрия, Гърция, Турция и те развиват успешен бизнес тук. Инвестициите в града продължават да се случват и до средата на следващата година ще бъдат разкрити още 350-400 нови работни места. Реализирани са големи проекти по оперативни програми и от националния бюджет за милиони левове. Кърджали е в челната тройка в страната по брой подписани договори за спечелени проекти по оперативните програми, финансирани от ЕС.
Имаме съмнения, че или не са анкетирани никакви фирми от града, или анкетите са попълвани в партийна централа. За това подсказват и твърденията на местен депутат от ГЕРБ, че градът е най-корумпиран, които се огласиха паралелно с резултатите от изследването.
От името на работодателските организации каня представители на въпросния институт да представят детайлно изследванията си и да докажат твърденията си пред бизнеса и обществеността на Кърджали. В противен случай приемаме ИПИ като говорител на партийна централа и остава усещането за ранен старт на предизборна кампания без правила и с удари под кръста.
Защото в навечерието на избори да се говори и да се обвинява в корупция, която не е доказана, е обслужване на определени партийни интереси. Не оспорваме измеримите показатели. Няма количествени показатели за измерване на корупцията, тя се доказва от съда и след това уважаващи себе си институции могат да ползват тези данни в своите изследвания. Да се говори за корумпираност, без това да е доказано, е чиста проба клевета.
Наблюдаваме твърде опасна и популистка тенденция всевъзможни институти да се използват като инструмент за политически натиск и нечистоплътни внушения. Не прави чест на поръчителите, защото петното, предназначено за местната власт, прелива и върху всички – граждани, регионални представители на държавни институции, бизнеса, т.е. върху цял един град.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени