вторник, 20 март, 2018
12

Премахват плакатите на партиите, поставени извън определените от кмета места

Кърджали е облепен  с предизборни плакати в нарушение на нормативната уредба. Агитационни материали съгласно Изборния кодекс могат да се поставят само на определени от кмета места. След  като политическа партия е подала жалба в РИК  е взето решение  тези, които са извън определените места, да бъдат премахнати. В събота кметът Хасан Азис  се разпоредил  за това,  обяви днес на пресконференция председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Даниела Петрова. Тя подчерта,че вече е започнало премахването на  плакатите,  но не посочи от кои партии са те. Според Петрова от РИК не могат да санкционират партиите, на които принадлежат плакатите. Трябва да хванем тези, които ги лепят, за да сме сигурни,че не се злоупотребява с чужди предизборни постери, поясни  тя.

Досега в РИК са постъпили 3 жалби. Едната е срещу председател на общински съвет, кандидат за народен представител, който продължава да изпълнява служебните си задължения. Според Даниела Петрова това не противоречи на Изборния кодекс. Законът не предвижда изпълняващите тази длъжност да излязат в отпуск. Втората жалба е от партия за това, че върху техни предизборни плакати е залепен номерът на коалиция, регистрирана за участие в изборите. Цялата информация по случая е изпратена до МВР и прокуратурата, откъдето  трябва да се произнесат.  Случаят се отнася до въвеждане в заблуждение на избирателя. Даниела Петрова призова партиите и коалициите,  и техните кандидати да се съобразят със заповедта на кмета и да  разлепят агитационните материали на определените места. Третата жалба също се отнася до лепенето на плакати на нерегламентирани за целта места. Буквално на всяко дърво, на всеки стълб има плакати. Според Даниела Петрова залепването на материали на една политическа сила върху друга  не може да се счита за закононарушение. 29  са регистрираните партии в Кърджали, всички те имат право да лепят плакати. Местата за лепенето им  са недостатъчни за всички и  това  води до плакатната война.  По закон партиите нямат право да лепят на обществени места, нерегламентирани от кмета. Ако поставят постери на частни сгради,заведения и офиси трябва да искат разрешение от собствениците. Няма забрана за пускане на листовки на партиите в пощенските кутии на гражданите, поясни Петрова.

Определени са секциите за гласуване на хора с увреждания във всяка от общините в областта. За Кърджали и Черноочене местата, където могат да  дадат своя  вот   те са   по 12, в другите общини са по две.  В изборния ден на разположение на гражданите ще бъдат дежурни телефони във всяка община, откъдето ще осигуряват превоз , в случай, че е затруднено придвижването им до урните. За Кърджали телефонът е 6-45-58 /Клуб на инвалида/. Даниела Петрова извести, че е приключил срокът за подаването на заявления за гласуване на друго място, както и по настоящ адрес. По думите й в две общини – Джебел и Кирково нямат издадени удостоверения за гласуване на друго място.

До 4 май е срокът за гражданите да подадат заявления за поправка в избирателните списъци, в случай че има допусната грешка. На 7,8 и 9 май ще се проведат обучения на СИК по общини. Ако имат вече нужната техника , те ще преминат и обучение за работа с ксерокс,  а на 11 май ще се направят инструкции  за тестването им. Миналата седмица  от РИК са  направили проверки на  изборните помещения и са дали  предписания за тези, които не отговорят на изискванията. Даниела Петрова   поясни, че застъпниците на  партиите  ще са само в  конкретна секция и няма да могат да

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™