понеделник, 19 март, 2018
0

Алекс Нестор: Няма да се откажем от златодобива

Алекс Нестор

Няма да се отказваме от проекта  за златодобив въпреки несъгласието на общината Крумовград  и съпротивата на неправителствени организации. Това заяви днес  в Кърджали часове преди насрочения протест в Крумовград  директорът „Корпоративни отношения” на канадската фирма „Болкан Минерал енд Майнинг”Алекс Нестор. Той подчерта, че компанията получава пълна подкрепа за  инвестицията си  в Ада тепе от сегашното  правителство. Предишното  в продължение на четири години бавело  концесията за находището. Нестор отрече вицепремиерът Симеон Дянков да е лобирал за интересите на компанията.
Според Алекс Нестор неправителствените организации манипулират  общественото мнение, те не носят живот, а смърт за Крумовград. Добави и че е имало рекет от НПО в страната, но не каза дали канадската фирма е била изнудвана. Настояваме за  диалог с общината. Очаква се становище от съседна Гърция по искане на Министерството на околната среда и водите. А време властите в Крумовград мълчат за доклада по Оценка и въздействие върху околната среда, което е необяснимо, подчерта Нестор.

600 процента ще бъде печалбата на „Дънди прешъс метълс”, започне златодобивът от Ада тепе, кнадците смятат да инвестират 130 милиона долара, срещу които ще получат 800 милиона, ако цената на златото се запази на тези стойности. Ако продължи да се повишава, каквито са очакванията, в близките 8 години „Дънди” може да получи и милиард долара от находището край родопския град.
За община Крумовград ще останат десетки милиони левове от концесионните такси  и данъци. „Дънди”  са обещали 50 милиона лева за общински фонд. Още 8 милиона ще се заделят за инвестиционен фонд за подкрепа на малкия и среден бизнес. Готови сме да обезщетим всеки  тютюнопроизводител, ако се докаже ,че златодобивът вреди на тютюневите култури, обеща Нестор. Тй бе канегоричен, че 90 % от работниците ще са от община Крумовград. Те бъдат  квалифицирани и преквалифицирани за сметка на фирмата. Ще получават  и три пъти по висока заплата от средната за страната- около 1800 лева на месец.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™