понеделник, 19 март, 2018
2

Крумовградчани: Милост за природата

„Искаме живот, а не цианиди” , „Милост за природата на Крумовград”, „Да спасим зеленото злато на Ада тепе” –  с тези плакати днес жителите на родопския град излязоха на протест.  Близо 300 души  се събраха на площада, за да изразят недоволството си срещу решението Министерския съвет,   с което се дава концесия на канадската фирма  „Болкан минерал енд Майнинг” за златодобив на Ада тепе. В протеста се включиха природозащитници и от Гърция.

Не искаме Крумовград да последва съдбата на Маджарово и Челопеч, обяви   Мария Дамянова от Инициативния комитет, който организира протеста.

Бе прочетено открито писмо, което ще бъде изпратено до политици, предтавители на неправителствани организации  и културния  елит на България, за да се ангажират с решаването на проблема на Крумовград.

Участниците решиха на 13 май отново да се съберат,  за да се възроди сдружение „Живот за Крумовград”.

Те призоваха премиера Бойко Борисов да дойде в Крумовград и да  ги чуе.  Организаторите на протеста поискаха референдум за бъдещата концесия. Бе изразено притеснение от това,  че находището е много близо до града  и то в района на вододайната зона, че ще се замърсят почвите, ще се наруши биоразнообразието в региона, а той е известен именно със своята богата флора и фауна. Тютюнопроизводители от околните села са притеснени, че златодобивът ще повлияе  зле на продукцията им и  от това, че някои от търговските фирми изкупвачи вече имали намерение да се оттеглят.

Заставам зад всеки който се грижи за здравето на гражданите на Крумовград, каза кметът Себихан Мехмед. Тя обеща да изрази мнението си „за“ или „против“ златодобива на предстоящото обществено обсъждане. Референдум или подписка – гражданите ще решат, но ако това е тяхното желание, няма да се противопоставям, каза още Себихан Мехмед.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™