четвъртък, 24 май, 2018
0

Модернизират болниците в Кърджали и Комотини за реагиране при катастрофи

Здравето не познава граници, под това моте в  края на миналата седмица в Комотини се проведе  учредително събрание  по проекта  „Засилване на сътрудничеството между болниците и медицинския персонал в Комотини и Кърджали за техния най-добър отговор в случай на спешни случаи с фокус върху автомобилни катастрофи/MediciNet“, по който болницата в гръцкия град е водещ партньор.  Проектът бе одобрен и започна да се прилага от 2012 г. с общ бюджет от € 1,763,785, от които 850 000 евро ще бъдат отпуснати на болницата в Комотини  и 920 000 евро р на тази в Кърджали . Проектът Medicinet е първият значителен опит  за сътрудничество в областта на реагиране при извънредни ситуации и спешни медицински случаи.  За мащабната програма за региона  говори Димитрис Папатанасиу  от Съвместния технически секретариат   на Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013 г.“   Ние искаме добре структурирани програми, насочени към развитие на региона. Здравеопазването и качеството на живот на хората, живеещи в двете области,  са еднакво важни и това се насърчава чрез действия в различни градове, подчерта той.  

Чрез програмата  двете болници ще бъдат финансирани, за да   се оборудват с техника за бързо реагиранепри пътно-транспортни произшествия. Проектът включва няколко модула. Екипи  ще  се  подготвят да реагират при катастрофи от двете страни на границата с Гърция. Обновяват се изцяло операционните зали и блокове на двете лечебни заведения. Ще   бъде осигурена съвременна травматологична, хирургична и неврохирургична помощ на хората, пострадали от катастрофи.    В проекта има и модул за обучение на лекарите.   За обществената поръчка могат да участват контрагенти от всички страни от Европейския съюз, не само български фирми. Водеща в проекта е болницата в Комотини.

Това, което ще се направи  представи   Михайлидис  Панайотис, ръководител на проекта в болницата на Комотини. След това говори директорът Регионалния офис  Егнатия Одос , който потвърди  новината, че след три месеца се очаква да завърши на  строителството на пътя за Маказа.  Проектът Medicinet изпълнява по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г. и се финансира от Европейския съюз (ЕФРР) и националните фондове на Гърция и България.

              

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™