сряда, 21 март, 2018
7

Световен ден на джаза в „Славейков”

С джаз – караоке отбеляза СОУ „Петко Рачов Славейков” новия световен ден – на джаза. Изключителното настроение, което изпълни актовата зала на напредничавото училище показа завладяващата сила на тази музика.

Организационно събитието започна като учебен час в 9 клас с учител по музика Кирил Кирев. С робите от Африка от началото на 19 век пристигнаха в САЩ и нови ритми – разказа учителят – единствената пълна свобода на мъчениците била да пеят на воля своите песни. През 20 век тази музика завладява и Севера вече синтез на африканските ритми и европейската хармония.

Много хитове прозвучаха в този забележителен час – на Луис Амстрьонг, Рей Чарлз и др. Запяха ученици от различни класове – на английски и на български – какъвто е оригиналът. Децата пееха с лекота – чуждоезиковото обучение е здраво застъпено в училището. В програмата се включиха и учители – Мария Загорова изпя песен от операта Порги и Бес на Гершуин, после тя заедно с колежката си Екатерина Бакърджиева заслужиха аплодисменти с джас формат на хита „Подмосковные вечера”.

Посрещнат с бурни овации, в джаз програмата се включи и директорът Милко Багдасаров. Да пее с учениците е едно от многото умения на ръководителя на наш-голямото училище.

Накрая всички запяха химна „Шампиони”.

Джазът има своя Световен ден – 30-ти април – от тази година. Това стана по предложение на легендарния джаз пианист Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Датата не е избрана случайно. Това е последният ден от Месеца на джаза в САЩ, родината на Хенкок. Джазът беше гласът на свободата за толкова много страни през миналия половин век, казва той. Международният ден цели да свърже хората по целия свят, които да празнуват и да научат повече за изкуството на джаза, корените му и влиянието му, и да подчертае важната му роля като средство за общуване, което надделява над различията.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™