петък, 23 март, 2018
23

Славейковски „Танц със стомни” покори публиката на фестивал в Мала Азия

Двете музикално-танцови формации на СОУ „П.Р.Славейков” Кърджали „Мистерия” и „Родопея” донесоха поредния триумф за родното училище и прославиха името му чак в Мала Азия. От 20 до 26 април в град Чине, Турция се проведе поредното издание на фестивала, посветен на традиционния празник „Ден на детето” – 23. април. Двете Славейковски формации, взели участие в този международен форум, оставиха незабравими впечатления у гости и изпълнители.

Всичко започва преди две години, когато малките танцьори от формация „Мистерия” и по-големите им каки и батковци от „Родопея” при СОУ „П.Р.Славейков” са поканени да участват в същия празник, провеждан тогава в Истанбул. Децата на Славейков успяват да впечатлят гости и организатори до такава степен, че среща с тях иска лично кметът на Истанбул, поканени са и в множество телевизионни предавания. Тогава идва и поканата за следващо участие от кмета на гр. Чине, където ще бъде следващото издание на фестивала. И така, на 20-ти април малките и по-големи Славейковци от двете музикално-танцови формации се отправят на път.

Както споделиха самите танцьори, пътуването само по себе си се превръща в приключение. Децата, придружавани от своя ръководител г-н Димитър Кондиков и помощник-ръководител г-жа Виолета Кючукова, пътуват с прекрасен автобус, с който, качени впоследствие на ферибот, пресичат пролива Дарданели, свързващ Мраморно с Егейско море. Децата са изключително впечатлени и от морската шир, и от делфините, които придружават плавателния съд в пътя му до областния град Айдън, в близост до който се намира и град Чине. Наблизо е и известният курорт Кушадасъ.

Българските гости са посрещнати от домакините и децата – участници във фестивала са настанени в гостоприемни турски семейства, които се отнасят към своите малки гости с любов и внимание. Децата разказаха с възхищение, че са били обгрижвани от своите домакини, предлагани са им разходки включително до областния град, а накрая получават и прекрасни подаръци.

На 23-ти април в училището – домакин на тържествата се състои три часова празнична програма, в която двата Славейковски състава имат 20-минутно участие. В програмата участват местни училищни детски състави, а със своето кратко участие българските танцьори само загатват за страхотното представление, което предстои. Въпреки това публиката е на крака и аплодира Славейковци.

Кулминацията на Славейковското присъствие в гард Чине е участието в гала-концерта вечерта на 23-ти април – Деня на детето. Редом с участници от Турция, Босна и Херцеговина и Украйна, малките Славейковци от формация „Мистерия” представят изпълнение на своите танци „Кукли”, „Хорце”, и „Радецки марш”, а танцьорите от „Родопея” – „Закачка”, „България”, „Вода”. Представянето на Славейковските танцьори изправя на крака 15-хилядна публика. Истински фурор обаче предизвиква танцът „Ръченица със стомни” на формация „Родопея”. Аплодисментите дълго не стихват… Славейковските ученици със заслужена гордост развяват българския флаг и носят портрета на патрона на своето училище – Петко Рачов Славейков. Заслужена е и радостта на Славейковци, когато лично президентът на фестивала им връчва почетния плакет и грамоти на международния фестивал.

На връщане към България пътуването предлага на Славейковци нови приключения и преживявания. Те посещават къщата на Дева Мария в райна на Кушадасъ и, както хилади туристи от цял свят, си наливат светена вода. Следват посещения на древноримската крепост Ефес и на руините на древния град Троя, нощувка в живописния град Айвалък и запознаване с неповторимата му архитектура.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™