четвъртък, 24 май, 2018
0

30 казана с курбан раздават на мевлид в Жълтуша

Над 3 000 души от ардинското село Жълтуша и околните села участваха в традиционния мевлид-курбан за здраве и берекет. На религиозното събиране, което се провежда за 17-ти пореден път след сполетялото природно бедствие – торнадо в района през месец май 1999 година, бяха четени айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Организатори на проявата са местните жители.
Всички присъстващи бяха нагостени с 30 казана пилаф, сготвен от местния майстор-готвач Тихомир Александров. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи.
На курбана са използвани един тон месо и 800 кг. ориз. Местната фирма „Жълтуша” осигури на всички по кофичка айран. Организаторите изпратиха от вкусното ястие и на болните пациенти и персонала на болницата в Ардино и потребителите на Защитеното жилище.
Кметът на Жълтуша Карамфил Димитров благодари на всички за подкрепата.
Благородното дело уважиха председателят на областния съвет на ДПС и зам. кмет на община Ардино Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.
Припомняме, че преди 17 години над Жълтуша преминава мощно торнадо и причинява големи материални щети. Много къщи в селото – 500 от общо 550 пострадаха, а около 1000 от общо 1500 жители на селото останаха без подслон и нощуваха у свои близки и съседи.
Гюнер Шюкри

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени