понеделник, 19 март, 2018
18

ДПС Кърджали: Ученици от Кирково са принуждавани да гласуват за ГЕРБ

ДПС в Кърджали изпрати сигнал до премиера  Марин Райков и министъра на образованието Николай Милошев за скандала в Кирково, за който първо заговорихо от ГЕРБ. Според ДПС учители принудително са отишли на среща с кандидата за народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.  В сигнала се казва още, че ученици от Кирково са агитирани, че ако се ангажират да посрещнат представителят на ГЕРБ Цветан Цветанов и гласуват за ГЕРБ, ще получат ключа за матурите, които им предстоят през месец май. Освен това били принуждавани да носят промоционални тениски и шапки на ГЕРБ.

Публикуваме дословно сигнала:

ДО Министър-председателя г-н Марин Райков

ДО Министъра на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев

ДО Мисията за наблюдение на изборите на ОССЕ

ДО Мисията за наблюдение на изборите на ПАСЕ

ДО ЦИК

ДО Изборен борд към Министерски съвет

С И Г Н А Л

Относно ангажиране на държавни служители от системата на Министерство на образованието, младежта и науката по служебен ред в предизборни срещи на ПП ГЕРБ

Уважаеми госпожи и господа,

На 30.04.2013 г. по  устно нареждане от директора на Регионалния инспекторат по образование Кърджали, учители и директори на училища в община Кирково са били свикани на предизборна среща от ГЕРБ, като срещата е била обявена за служебна и е изискано задължително присъствие. Пристигналите в общинския център просветни дейци-държавни служители с изненада научили, че няма да се дискутират професионални въпроси, а става въпрос за партийна предизборна среща с кандидата за народен представител на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева.

Наложило се стотината принудително докарани на срещата педагози да напуснат  общинската зала, тъй като организаторите, скривайки факта, че става дума за предизборна проява, пропуснали да уведомят  предварително общината за ползването на помещението и не са заплатили таксата от 30 лева за ползването му. По нерегламентиран начин представителите на ПП ГЕРБ са се сдобили с ключа,  без да уведомят компетентните служители.

Кметът на Община Кирково Сали Рамадан е изразил законосъобразна позиция, че  читалището е общинско и трябва да се спазва реда за ползването му от страна на  всички политически партии. От страна на ПП ГЕРБ  това не било направено. Общината надлежно е информирала организаторите на уж професионалната среща за реда на провеждане на предизборната проява, на което г-жа  Караянчева е реагирала агресивно.

Подчертаваме факта, че срещата с учителите е проведена в работно за тях време, което представлява явно закононарушение. Постъпката на директора на Регионалния инспекторат по образование Кърджали представлява злоупотреба с власт и в колизия със Закона за държавния служител. В контекста на предизборна кампания е налице и нарушение на Изборния кодекс в частта му „Ред за провеждане на агитация“ и по-точно чл. 133 (4), който забранява предизборна агитация в държавните и общински учреждения и институции.

По време на написването на този сигнал, получихме още по-тревожен сигнал, че директорът на СОУ „Отец Паисий“ в гр. Кирково Румен Младенов (назначен по време на управлението на ПП ГЕРБ) е заявил на децата от клас 12А, че ако се ангажират да посрещнат представителят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и гласуват за ПП ГЕРБ, ще получат ключа за матурите, които им предстоят през месец май. Същите ученици са принудени на носят промоционални тениски и шапки на ПП ГЕРБ. Деянието е извършено от директора по време на учебен час, като той се е ангажирал отново в нарушение на Закона за просветата да „извини“ отсъствията на учениците, докато те участват в митинг на ПП ГЕРБ.

Този случай представлява грубо нарушаване на принципа за деполитизация на образованието, а ангажирането на ученици в предизборния процес по характер е нарушение граничещо с престъпление. Погазен е Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета, чл. 4.(1), който постановява, че „Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини.“, както и на чл. 147. Регулиращ дейността на директора като орган за управление на детската градина и на училището в частта за организацията, контрола и дейността за цялата дейност.

Обещанието на директора на СОУ „Отец Паисий“ в гр. Кирково Румен Младенов да предостави ключовете за матурите е престъпно и трябва да бъде разследвано от компетентните органи.

Очакваме адекватни действия по компетентност!

Предизборен щаб на ДПС Кърджали

9 коментара

9 коментара

 1. Анонимен...

  03.05.2013 at 17:05

  Смешно е кой говори за наслилие при гласуване, ДПС са известни че карат електората им да гласува под строй.

  0
 2. Анонимен...

  02.05.2013 at 10:37

  Ха-ха, по – голяма простотия не можахте ли да измислите.ДПС, я се осъзнайте…!

  0
 3. Анонимен...

  01.05.2013 at 17:17

  НЕВЕРОЯТНО Е ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ХОРА КОИТО ВЯРВАТ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ БОЙКО И ЦВЕТАНОВ

  0
 4. Анонимен

  01.05.2013 at 16:35

  ДПС, що за глупости са това, Вие чувате ли се?

  0
  • Анонимен...

   01.05.2013 at 18:35

   Po-sigurno e ot gravitaciata

   0
 5. Анонимен...

  01.05.2013 at 14:55

  DPS pobeda, gerb poveche nqma da vlezne v parlamenta

  0
  • Анонимен...

   01.05.2013 at 16:39

   Не бъди сигурен/а!

   0
 6. Катя

  01.05.2013 at 14:31

  Боже, боже… Дпс, смешни сте ми вече.

  0
 7. Анонимен

  01.05.2013 at 14:18

  Това не е вярно, има много лъжа.Нито учители, нито ученици са агитирани да гласуват, за когото и да е било.Мога само да кажа, че ДПС, само и единствено лъжат, може да си направите сметка от грешно написаното заглавие.

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™