сряда, 21 март, 2018
0

Петър Стойчев: Ще отстоявам принципите си!

„Що се отнася до министерския пост, не съм имал очаквания. Молбата към мен беше да поема поста в труден за България момент“. Това заяви министърът на физическото възпитание и спорта в предаването „В епицентъра“ с водещ Светла Петрова.  „Много неща се промениха, истината не е такава, каквато се представя и каквато се пише по медиите. Всеки може да тълкува думите ми както прецени“. Така Стойчев коментира състоянието, в което е заварил спортното министерство. „Имах представа, но това което заварих ме изненада. Не казвам в добра или лоша насока. Много неща не знаех. Но мисля че бързо влязох в час“, допълни той.  На въпрос не е ли започнал война на много фронтове, той заяви: „Нека народът да спечели тази война. Защо трябва да прикриваме вечно тези, които са в публичното пространство. Нещата не могат да се случват и аз съм най-виновният“.

Ето какво каза Петър Стойчев за проблемите с мотоциклетизмаи обвиненията от страна на Румен Петков: „Беше казъл, че ми е помагал през годините. Той ме награди с лично оръжие, след като поставих рекорда за преплуване на Ла Манш. Ако това е помощ – добре“. „Усвоени са 11 млн лева, таксата е изплатена, от федерацията е трябвало да намерят 2 млн. Това какво Петков иска и какви с възможностите на министерството са две различни неща“, добави Стойчев.

Във връзка със скандала с Илиана Раева и нейния клуб министърът зяви, че е разговарял с нея и се търсят варианти за в бъдеще. „Това, че г-жа Раева има желание да участва в много турнири, не означава, че министерството може да финансира всички“, каза още той.

Най-успелият български плувец изрази позицията си и за проблемите на федерацията по водна топка: „Това е много красив спорт. Има твърде малко басейни, няма как да бъде масов спорт. Нещата във федерацията от последните години излизат наяве – дадени са пари за ремонт на басейн „Диана“. 86 хил. лева трябва да бъдат върнати, а такива действия не са направени. Сега тези задължения излизат. Аз няма да си сложа подписа под нещо, което не съм уверен че трябва да направя.

„Става въпрос не само за пари, а за повече пари“, категоричен бе той и допълни: „Още от първия ден враговете ми сигурно са станали хиляди. За това кратко време на поста ще отсоявам принципите, с които съм живял досега. Аз нося отговорност за себе си“.

Министърът коментира и възможностите за решаване на проблемите с базите на Обединените спортни клубове ЦСКА: „Нещата са прозрачно ясни за този, който иска да ги разбере. ЦСКА е голяма част от историята на българския спорт. Подписани са договори за наем с ЦСКА, а после те спират да плащат всякакви консумативи. Мисля, че този казус стои от години. Трябва да е ясно, че натрупаните до момента задължения няма как да се изпарят. През всичките години тези клубове са получавали подкрепа от министерството чрез федерациите. ЦСКА са най-приеилвгированите, не плащат нищо. Моето желание е да помогна на ЦСКА да си вземат базите, да се намери законово решение за това. Трябва да сме уверени, че съоръженията ще се поддържат добре“.

„Георги Калчев дойде в министертвото и се държа по специфичен начин – скачаше и каза че нищо повече няма да ми даде. Ние имаме договори с отделните клубове. Той каза, че трябвало да му прехвърля базите. Няма да успее да ме пречупи. Сега те не искат повече срещи а излязоха в медиите“, сподели още Стойчев.

Той декларира своето желание българския спорт да се развива и да има бъдеще и сподели, че би се радвал, ако бъде запоменен с това, че е помогнал на ЦСКА.

Спортният министър обяви също, че ще бъдат отпуснати целеви средства за двамата ни най-добри тенесисти Григор Димитров и Цветана Пиронкова – за участие в турнирите от големия шлем, за възстановяване и за екипировка. „Те не бяха залегнали в програмата, защото нямат първенство. Аз и моят екип обаче преценихме, че това трябва да се промени“, добави той.

Петър Стойчев апелира също да се обръща повече внимание на масовия спорт. Според него участие трябва да вземат много институции – семейство, детска градина, училище, община, спортни клубове, федерации и накрая министврството. „С Данчо Йовчев и съвместно със Столична община ще направим три детски площадки за стрийт фитнес. Ще направим и още пет в страната. За този един месец ще оставим нещо от нас за държавата“, увери той.

„Трябва да имаме повече обекти за масов спорт, достъпни. Трябва по-висока спортна култура, зад която да застане държавата. Базите не са в перфектно състояние, но все пак има на какво да разчитаме. Но ако държавата не застане зад спорта, както е било преди, не може да се върви напред“, каза в заключение министърът на физическото възпитание и спорта.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™