четвъртък, 24 май, 2018
0

Трима от МВР издали Цветанов с подслушването

Трима от четиримата обвиняеми за скандала с незаконното подслушване шефове на спецдирекцията СДОТО на МВР са признали пред разследващите, че са използвали мобилните станции за незаконно подслушване с устното разпореждане на вътрешния министър Цветан Цветанов, пише в днешния си брой в. „Преса“.
Това прави Цветанов главен подбудител на незаконното подслушване. Прокуратурата обаче не може да му повдигне обвинение, защото той не се отказа от предизборния си имунитет. Когато избухна ЦецОFFгейт бившият министър прехвърли отговорността изцяло на своите подчинени. На 30 април прокуратурата го опроверга, като обяви, че Цветанов е извършил престъпление.
Признанията на трима от четиримата полицаи не ги освобождава от наказателна отговорност, но съдействието на правосъдието може да смекчи наказанията. Издайническите им показания сериозно променят въпроса за отговорността на бившия вътрешен министър. Досега се смяташе, че той ще отговаря само неупражнения контрол за ползването на СРС /за това законът сочи до 3 г. лишаване от свобода/ Показанията на бившите му подчинени, че той е нареждал незаконното слухтене, го правят съучастник в незаконното подслушване, уточнява изданието. В този случай наказанието е е като за извършеното от полицаите престъпление – от 1 до 8 г. затвор.
От „Преса“ уточняват, че имената на проговорилите пред прокуратурата се пазят в редакцията, не ги оповестяват заради тяхната сигурност.
На 15 април прокуратурата образува 4 досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу последния началник на „ушите на МВР Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров, станал по-известен като Отвертката.
Докато се реши въпросът с имунитета на Цветанов, прокуратурата спря временно делата срещу тях.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™