четвъртък, 24 май, 2018
0

Три дни в Кърджали витаеше духът на Айнщайн и Ръдърфорд

Тази година домакин на 43-тата национална надпревара на най-добрите млади физици на България беше град Кърджали. Престижният форум беше открит  на  29 април в залата на Драматично–кукления театър „Димитър Димов” с концерт спектакъл „Формула на любовта”, дело на  ученици и учители от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Гостите участници в олимпиадата,  техните ръководители, членовете на националната комисия и всички други, присъстващи в залата, бяха запленени от таланта на младите изпълнители, които със слово, песни и танци стигнаха до сърцата им.

Програмата на олимпиадата включва два кръга – теоретичен, който се проведе на 30 април и експериментален –  на 1 май. В националния кръг участваха 100 млади физици от 20 области на България. Те бяха представители на 33 училища от цялата страна. От област Кърджали участваха двама ученици – Ахмед Метин Рашид от 12 клас на ГПЧЕ „Христо Ботев”  и Лидия Владимирова Стоянова от 7  клас на СОУ „Йордан Йовков”. Те успешно премериха сили със свои връстници, обучавани в  паралелки с профил физика в елитни природо-математически гимназии в България. Участието на младите кърджалийци в престижния форум е отлична оценка за работата и на техните учители – Георги Билюков, Йовка Тананова, Таня Петкова.

Националната комисия и тази година беше председателствана от доц. д-р Димитър Мърваков, декан на Физическия факултет на Софийския университет. На олимпиадата в Кърджали присъстваше и главният експерт по физика в Министерството на образованието, младежта и науката  Валентина Иванова.

Ахмед Рашид, който за втора поредна година участва в националния кръг, достойно защити престижа на областта, като  зае 28-мо място, оставяйки след себе си ученици от природо-математически гимназии,  в които  физиката  се изучава  с  пет пъти повече часове.

Доц. д-р Мърваков подчерта, че това е най-добре организираната олимпиада по физика и изрази желание следващата Национална олимпиада по физика да се проведе отново в Кърджали.

Всички физици посетиха древния град Перперикон, Астрономическата обсерватория и други забележителности на Кърджали. Гостите  бяха съпровождани от ученици екскурзоводи от ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени