петък, 25 май, 2018
0

Екоинспекцията: Пломбите на Оловния са цели, цехът не работи

Предвид  публикации в печата и предизвикания обществен интерес, РИОСВ информира, че пломбите на командните помещения в  цех “Агломерация” в ОЦК  в Кърджали бяха проверени от Димитър Консулов, началник сектор “Предотвратяване на промишлено замърсяване” към Екоинспекцията , в присъствието на журналисти и е констатирано, че няма нарушение на целостта им. Припомняме, че на 18 апрл  със заповед на директора на РИОСВ в  Хасково бе прекратена производствената дейност на цех „Агломерация” в ОЦК, който беше основният замърсител на  атмосферния въздух в града със серен диоксид.

Останалото производство в комбината работи. От 06 април  в Кърджали не са регистрирани средночасови и средноденонощни превишения на  серен диоксид в атмосферния въздух.

Относно проверката на РИОСВ в ОЦК миналата седмица информираме, че с  писмо на Директора на РИОСВ-Хасково, с изх. № 974/20.04.2011 г. е извършена съвместна проверка на 28 април 2011 г. на “ОЦК” АД гр. Кърджали. Проверката е на основание чл.157а, ал.2 и 6 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и чл. 14 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и за ограничаване на последствията от тях (съгласно Заповеди №РД-1095/21.12.2010 г. и №РД-1096/21.12.2010 г. на Министъра на околната среда и водите и утвърден план за контролната дейност за 2011 г.) Контролира се изпълнението на условията в Разрешително за експлоатация по чл.104, ал.1 от ЗООС на обект “ОЦК” АД Кърджали, с оператор “ОЦК” АД Кърджали, издадено от Министъра на околната среда и водите. Контролът се осъществява с комисии съставени от представители на териториалните и регионални структури на МОСВ, МЗ, МВР, ДАМТН и упълномощени представители на областните управители и на кметовете на общини.  При извършване на подобни проверки, които са основна част от нашата ежедневна работа, няма практика да уведомяваме общественоста и медиите.  Съответно въпросната проверка е предварително планирана и няма връзка със заповедта за прекратяване на производствена дейност в цех „Агломерация” в ОЦК АД. До този момент в РИОСВ не е постъпвал сигнал за нарушаване на тази заповед, но предвид предизвикания обществен интерес бе извършена нарочна съвместна проверка за установяване състоянието на пломбите на затворения цех.

2 коментара

2 коментара

 1. селянин

  05.05.2011 at 19:36

  Ало,инспекторите,къде дремете?Малко се ограмотете и тогава ходете на проверки!И не се правете на слепи!

  0
 2. гражданин

  05.05.2011 at 14:50

  Я ми кажете тогава от Оловно,защо продължавате да взимате цинк от Цинково?Ако някой не знае цинкът се използва при обезсребряване на оловото в Рафинация.Среброто идва от концентратите,които се подлагат на агломериране в "спрялата" Агломерация.Сребро в старите акумулатори НЯМА!Защо продължавате така нагло да лъжете хората?

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™