четвъртък, 24 май, 2018
0

Старите семейни албуми– поглед към Кърджали

36 представители на граждански организации, общини и университети от Швеция, Кипър, Румъния и Испания ще участват в четвъртото подред издание на инициативата “Мултикултурният град” в Кърджали. Проявите са посветени на Европейския ден на солидарност между поколенията. По този повод в Арт галерията ще бъде открит „Музей за един ден” (One day museum). Той  ще покаже  архивни снимки от първите обущарски работилници в Кърджали, от семейни албуми и европейски музеи на страните-участнички. Те илюстрират превратностите на модата в традиционната култура, характерни за европейските градове от началото на миналия век.
На 5 май гостите ще вземат участие в публичен дебат на тема „Стратегии за разбиране на миналото – носталгия или антиносталгия”. Те ще посетят СОУ „Петко Славейков” и СОУ „Отец Паисий” за среща и обмяна на опит в обучението по предмети, свързани със съхраняване и развитие на историческата памет и езиковото многообразие. На 6 май гостите ще вземат участие в отбелязване на празника „Хъдърлез” в село Рани лист и ще посетят Арт къщата в село Дъждовница.
Гостите ще се срещнат  с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.

Като част от програмата на „Мултикултурният град” на  13 май Арт движение Кръг ще представи изложбата „Пътепис за Америка” на 18-годишната Габриела Гавраилова – една младежка концепция за различните култури по света, а на 27 май – книгата с исторически документи за съдбата на Армения „От Гюлестан до Москва”, публикувана наскоро.
Събитията в рамките на Инициативата „Мултикултурният град” се организират от Арт движение Кръг в партньорство собщина Кърджали.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени