четвъртък, 19 април, 2018
0

Статия на Вълчо Милчев публикувана в световния научен архив

Статия със заглавие Miquel point and isogonal conjugation („Точки на Микел и изогонално спрягане“) на Вълчо Милчев, главен учител в СОУ „Петко Рачов Славейков”, е публикувана в arXiv.org – световен научен архив. Тя съдържа изследвания на учителя по математика по един проблем от класическата геометрия – при даден основен триъгълник кои са възможните позиции на точката на Микел, за които микеловите триъгълници са подобни на дадения. Темата е катализирана от работата му като научен ръководител на ученици при участието им в национални и международни конференции и конкурси.
Публикацията е в обем от 14 страници. Преводът на английски език направи Гюлбеяз Ахмед, студентка в София по специалността „Международни икономически отношения“, една от блестящите ученички на СОУ „Петко Рачов Славейков”, първенец на Кърджали за випуск 2013, носител на стипендия „Кърджали”. Статията на Вълчо Милчев е втора поява на „Славейков” в САЩ. През 2012 година също в arXiv.org бе публикувана статия на доцент Георги Ганчев от Института по математика и информатика на БАН в съавторство с тогавашните ученички на Вълчо Милчев дванадесетокласничките в онзи момент Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова.
Сайтът arXiv.org е базирана в САЩ електронна система за статии във всички научни области. Учени от цял свят публикуват на английски език там свои резултати. Статията на Вълчо Милчев се намира на адрес http://arxiv.org/abs/1604.06995.
Общо досега Вълчо Милчев и неговите ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков” имат над 20 публикации в специализирани математически издания в България, Испания, Канада, Русия и САЩ.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™