четвъртък, 24 май, 2018
0

Хиляди се стичат на Дамбалъ тази вечер

Тази вечер хиляди хора от всички краища на България се стичат в местността Дъмбалъ недалеч от Момчилград,   за да намерят спасение за болката си. Има поверие, че в нощта на пети срещу шести май преди изгрев на слънцето водата, която се стича по скалата, става лековита. Тайнството започва точно в полунощ. В този момент започва мюсюлманският празник Хъдърлез. Вековната традиция събира всяка година на това място и мюсюлмани и християни. Според поверието водата лекува говорни дефекти и различни болести и събира тук хора, изгубили всякаква надежда за лечение.  Вярва се, че когато на Хъдърлез човек се изкъпе с лечебната вода става чудото. Разказва се за случаи, когато деца, които не говорят, проговаряли. Казват, че най-много помага за преодоляване на заекване при деца, за проблеми с очите и при заздравяване на открити рани. На времето, а и сега хората, които вярват в целебната сила на водата и тайнството на Хъдърлез, пускат монети в каменното корито за здраве на тях и на близките им.

Масивът “Дамбалъ” („дамлалъ“-от дамла – капка, тур.) е  на около 8 километра североизточно от Момчилград. Сред широколистна гора по висок скален венец се стича вода, в подножието е направена чешма с няколко чучура. Има поверие, че водата лекува различни заболявания, нейната чудодейна сила е най-голяма между първи петли и изгрев слънце на 5 срещу 6 май.
Първи писмени сведения за водата на Дамбалъ дава Никола Иванов (геолог и краевед) във вестник „Арденска дума“ в началото на 30-те години на миналия век. Той пише:“…Ясно като бял ден е, че тази вода още в далечно минало е ценена високо било като спасителна водопойна станция на тоя праисторически път, било като лечебна…  И още: ….Всяка година на Гергьовден тук се стича маса народ, даже от три дена разстояние, да пие и си вземе от тая вода. Посещава се не само от турците, а и от много българи от Хасковско, а най-важното е, че със стъкла се праща чак в Родосто, Цариград и Анадола на турци, отдавна изселили се от тук. Бях свидетел да се изпраща от тая вода в колети чак в Бурса…“
Сред алианите в района се разказва следното предание:
Лековитата вода е творение на алианските светци Кърклар (Четиридесетте), които са духове, невидими за грешните и видими за чистите и съвършени праведници. Те дошли по тези земи от Хорасан, притежавали божествена сила и правели само добрини. Събрали се те на платото над скалния масив, всеки донесъл със себе си божествена храна (фурми, грозде, цитрусови плодове, инджир и др.). Седнали на Софра кая (каменна трапеза), нахранили се, но нямало вода да уталожат жаждата си. Тогава Яран баба показал неземните си дарби, ударил с юмрук скалата и бликнала голяма вода. Плиснала към долината и близкото село Летовник (Язла). Стреснал се Яран баба – селото ще се удави, грабнал серна вълна и запушил извора. „Като не тече, нека поне да капе…“, изрекъл той.
Така и до ден днешен водата се стича по отвесните скали. Сътворена от светци, водата има живителна, прераждаща и здравословна сила. Близо до извора е тюрбето на Яран баба, което се поддържа и почита и до днес от алианското населенние в района.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени