сряда, 21 март, 2018
23

Християни и мюсюлмани посрещат изгрева на връх Дамбъл

На връх Дамбълъ край Момчилград всяка година стават чудеса. В нощта срещу Гергьовден – 6 май, от чешма на скалния масив потича лековита вода. Тук се стичат хиляди вярващи с надеждата за изцеление. Много са случаите, когато веднъж в годината чудодейна помощ намират деца с говорни проблеми. Това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.

Мястото е свещено от древни времена, почита се и от християни и от мюсюлмани, каза зам.-кметът на Момчилград Ерол Мехмед. Районът е богат с древни изсичания в скалите, а по пътя на течащата вода, в местността Скална глава, има множество трапецовидни скални ниши.

Всяка година пристигат хора от съседните балкански страни – Румъния, Гърция, Турция. Поверието е, че тук е имало християнски манастир, после е изградено алианско теке, но двете религии съжителстват мирно.

Въпреки че в мистичната нощ става стълпотворение, засега не е имало инциденти, радва се зам.-кметът. Вярващите трябва да се изкачат до върха по стръмна планинска пътека.Общината се грижи за обезопасяването на района, осигурява полицаи. Чешмата с живата вода се осветява с агрегат. Пет високопроходими автомобила цяла нощ возят болни деца до върха.

Амбицията на община Момчилград е свещеното място и околността да станат туристическа атракция. Обаче проектопредложението с тази идея не е одобрено. Без положителна оценка е и проектът за туристически маршрути до Вкаменената гора край село Равен.

Въпреки че няма средства за облагородяване на района до връх Дамбълъ, мястото е целунато от Бога. Това е мистично място, където блика жива вода и се осветява от вярата на хората

Лилия Лозанова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™