сряда, 21 март, 2018
0

Гергьовден е! Честит празник!

Гергьовден е сред най-тачените у нас празници. На този ден църквата почита св. Георги, а народът отбелязва и Деня на овчаря. От Гергьовден започва летният цикъл на годината, който продължава до Димитровден. Празникът отбелязва и началото на новия активен трудов сезон. По традиция се коли първото мъжко агне, родено през годината. След това то се прекадява и освещава. На Гергьовден за пръв път се приготвя и сирене, но не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете.
За празника всичко се окичва с цъфнали клонки и здравец – къщата, животните, трапезата, за да се стимулират развитието и растежът в природата.
Свети Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303) е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.
Роден в Кападокия (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.
На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 6 май (23 април стар ст.).
Именници на Гергьовден са Георги, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гергана, Гинка, Гиньо, Гоце, Гюро, Гюрга.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™