събота, 17 март, 2018
29

Стотици потърсиха изцеление във водата на Дамбалъ

Хиляди  деца и възрастни пиха вода на връх Дамбалъ край момчилградското село Летовник на 5 срещу 6 май. Стотици потърсиха изцеление във водата, която извира от скалите. Хората вярват, че веднъж в годината, в първите часове на 6 май /Гергьовден, Хъдърлез/, водата придобива лечебна сила и че това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.  На Дамбалъ  се стекоха мюсюлмани и християни от цялата страна.
Община Момчилград и тази година  подравни 3-километровата отсечка на черния път от с. Летовник до Дамбалъ. Общината осигури също осветление на върха.  Никой не знае кога за първи път се е появила вярата за специалните свойства на водата. Местните хора смятат, че е свързана с почитта към алианския светец Яран баба. Легендата разказва, че по време на голяма суша той ударил с юмрук по скалата и от камъка  бликнала вода. И тази година  възрастни и деца завързаха част от дрехите си по клоните на дърветата след полунощ, за да остане там болестта.

Община Момчилград благодари на всички, които оказаха помощ и осигуриха автомобили, за да бъдат транспортирани болни деца и възрастни.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™