събота, 23 юни, 2018
0

Съдът реши: 10 месеца уседналост за местните избори

Конституционният съд отмени изискването за кметове и общински съветници да гласуват само български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място. Според магистратите срокът е прекалено дълъг. Европа препоръчва преди избори той да не превишава 6 месеца, посочват те. Това означава, че за следващите местни избори депутатите могат да предвидят максимум 6 месеца.

За местния вот през октомври обаче остава изискването от 10 месеца уседналост, обясни конституционният съдия Румен Ненков. Същото коментира и шефът на правната комисия Искра Фидосова.   Конституционният съд не отменя самото изискване за уседналост, а само срока от 12 месеца. Това означава, че текстовете ни са бетон, каза тя.

Конституционният съд отмени и текста за експерименталното електронно гласуване, защото не гарантирало тайната на вота. Според съдиите имало рискове при преноса и съхраняването на информацията по електронен път. Освен това давало възможност на един човек да гласува повече от веднъж.  КС заличи и възможността член на ЦИК да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия, както и изискването партията да е получила две на сто от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесеният депозит за участие в изборите. Текстовете бяха атакувани от 53-ма депутати от БСП и ДПС.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™