понеделник, 19 март, 2018
11

Проф. Константинов: Австрийската фирма за паралелно преброяване ще даде различни резултати от тези на ЦИК

Австрийската фирма за паралелно преброяването на изборите естествено ще даде различни резултати от тези на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това заяви в предаването „Тази сутрин” на бТВ математикът проф. Михаил Константинов от „Информационно обслужване”. В протоколите на СИК има технически грешки, които след това РИК поправя. Австрийската фирма ще работи с непоправените документи – секционния протокол такъв, какъвто е съставен от секцията. Впоследствие този секционен протокол го поправя СИК, но на друго ниво. Числата ще бъдат различни, аз се надявам да няма разлика в мандатите. СИК обикновено не грешат партийните гласове, а грешат разни суми. В изключително редки случаи се грешат гласовете за отделните партии, тъй като всеки внимава за тях, каза проф. Константинов.
Фирмата не може да бъде аналог на ЦИК; това е фирма, която ще вкара данните от 12 000 протокола – около 1 милион числа, които ще произведат различен резултат, но се надявам да произведат същия парламент – каза той.
Част от СИК няма да могат да реализират частта от закона с ксерокс машините, другаде ще има забавяне, но в това няма нищо страшно. Предупреждавам, за да не се изнервяме предварително, каза той. Ако членовете в една СИК не могат да се справят с копирните машини, няма да направят копие, просто, каза той. Има изборни нарушения, които не променят резултата. За да реши съдът да касира едни избори, трябва да има мандатоопределящи нарушения; отсъствието на копие от протокол не е такова нарушение, каза проф. Константинов.
Между 15 000 – 17 000 граждани ще избират един депутат; като махнем гласовете на малките партии, изборът ще бъде от 14 000 – 15 000 граждани, каза проф. Константинов.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени