събота, 24 март, 2018
10

Уредник на музей отхвърли версията на Мая Вапцарова за най-древния каменен часовник

Каменните стъпала над село Ангел Войвода, област Хасково  в никакъв случай не били часовник, категоричен е главният уредник на хасковския музей Ирко Петров. Според него това е жертвеник, върху който са пренасяни в дар на боговете животни. Режисьорката Мая Вапцарова пък смята, че става въпрос за един от най-древните каменни часовници в света.До този извод стигнала по време на документален филм, като се посъветвала по телефона с астрономи. Вапцарова твърди, че каменният измервател на времето е на поне 5000 години, възможно даже и на 10 000 години.
„Тезата с часовника ми звучи абсурдно, проучвал съм светилището многократно. Може да се допусне, че стъпалата са били ползвани като календар, по който жрецът се е ориентирал за наближаващите религиозни празници“, посочва пред Булфото Петров. За него светилището е било обитавано в ранножелязната епоха, т. е. 2000 г. пр. Хр. Последните следи за живот са от началото на Средновековието.
Мястото около самото светилище не е проучено достатъчно. Специалисти смятат, че там може да се открие комплекс като този край Татул, Кърджалийско.
Село Ангел Войвода се намира на около 35 километра от Хасково, в община Минерални бани. На около два километра северозападно от него, се издига височината „Асара”, с най-висока точка над морското равнище 610 м. Тук се намира един от най-големите тракийски култово-погребални комплекси в Източните Родопи. /БЛИЦ

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™