сряда, 21 март, 2018
10

Партията на Дал застрашава монопола на ДПС над гласовете на изселниците в Турция

Българските изселници в Турция са разединени коя партия да подкрепят на предстоящите парламентарни избори на 12 май – ДПС или новата формация на Касим Дал Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), която участва в коалиция с НДСВ. Турските медии съобщават за сериозна агитация в подкрепа на партията на Дал, който като дългогодишен заместник на Ахмед Доган отговаряше за връзките с Турция и изселническите организации там. Притеснението е дали центристката коалиция ще премине 4-процентната бариера за влизане в парламента.
В Турция се надига голяма вълна в наша подкрепа, каза пред „Дневник“ председателят на НПСД Корман Исмаилов. Той очаква „прелом“ и формацията им да получи повече изселнически гласове от ДПС. А това, което се случва там, има влияние и тук, защото много от мюсюлманите в България имат роднини в Турция и помежду си обсъждат ситуацията, коментира Исмаилов значението на нагласите в южната съседка.

Той е бил преди десетина дни в Турция, обикалял е в Бурса и Истанбул, имал е участия в медии. Това е много важно, защото така влизаме в дома на всеки, иначе ДПС препятства митингите ни, каза Исмаилов. По думите му кампанията на НПСД е от къща на къща, заради силния натиск от страна на ДПС и заплахите към хората.
В момента има конкуренция и хората са провокирани да гласуват, обобщи той.
Зам.-председателят на ДПС по организационните въпроси Рушен Риза коментира пред „Дневник“, че партията очаква силна подкрепа от Турция – около 60-70 хиляди гласа при 86 избирателни секции. Той посочи, че кандидат-депутати на ДПС от всеки от 31 избирателни района в страната са били в Турция по време на кампанията за агитация сред изселниците там, но отказа подробности. Провокиран от увереността на Корман Исмаилов, че партията на Касим Дал ще получи повече изселнически гласове, Риза се възмути, че изкуствено се разцепват организациите.
„Хубаво ли правят така, че разцепват организациите и там, и тук и поставят комшия срещу комшия и брат срещу брат“, попита той. И напомни, че Касим Дал 23 години е бил част от ДПС, а сега се обръща срещу ДПС. „Първо да сложи огледалото пред себе си да се огледа и тогава да говори. Политиката им е много грешна и това с нищо не допринася за нормалното протичане на изборите, създава се излишно и голямо напрежение. Изкуствено се нагнетява напрежение с лъжи“, каза той.

Биляна Рилска, „Дневник“

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен...

  14.05.2013 at 23:55

  vidqhme q kakvo zastrashi, maika si

  0
 2. Анонимен...

  09.05.2013 at 14:44

  tatatat

  0
 3. Анонимен...

  09.05.2013 at 14:44

  dalio terrorista

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™