четвъртък, 24 май, 2018
0

Ройтерс: Гневът в България ще изригне, ако Борисов се върне

Български активисти обещаха да излязат по улиците след изборите в неделя, разгневени от това, че партията ГЕРБ, която свалиха власт с протести срещу корупцията и високите цени, е на път да спечели отново. Това се казва в кореспонденция на Ройтерс от София.  Говорител на МВР обяви, че демонстрантите не са уведомили полицията за плановете си да протестират след края на изборния ден, но увери, че полицията все пак ще остане, за да поддържа обществения ред.  Заплахата от размирици отекна в най-бедната членка на ЕС, която беше разтърсена по-рано тази година от масови демонстрации в София и останалите градове. Седем души загинаха, след като се самозапалиха.  „Политиците не се вслушаха в гласа на народа и ние нямаме намерение да се оттеглим. Ние ще вдигнем протест в София в неделя. Уверявам ви това е само началото“, заяви пред Ройтерс Янаки Ганчев, лидер на протестното движение „Орлов мост“.

Правителството на бившия министър-председател Бойко Борисов подаде оставка през февруари в обстановка на протести, подхранени още от гнева от тежкото състояние на икономиката, рестриктивната икономическа политика и тревогите, споделяни и от ЕС, относно влиянието на организираната престъпност. Въпреки това социологическите проучвания сочат, че дясната партия на Борисов ще получи най-много гласове в неделя – 23,6%, пише още БГНЕС.

Анализатори твърдят, че данните се дължат повече на неуспеха на опозицията да се обедини зад надеждна алтернативна политика, отколкото на скок за подкрепата на ГЕРБ. Групите, които стоят за протестите по-рано тази година, заявиха, че по улиците все още има достатъчно гняв, който би могъл да се превърне в насилие, ако Борисов успее да се върне на власт.

Барикадите

„Опасявам се, че ще видим не просто протести, а и барикади. Народът се чувства предаден, налице е огромна криза на доверието“, допълни Ангел Славчев, чието Движение за граждански контрол ще вземе участие в изборите, но вероятно няма да спечели места.  Голяма част от протестните групи са категорични, че не са политически обвързани и отхвърлят опитите на техните опоненти да бъдат окачествявани като леви агитатори и анархисти.

Но нито един служител на МВР, нито на полицията не пожела да направи коментар по въпроса дали протестите са незаконни в деня на изборите. Но привърженици на партиите досега се събираха в центъра на София без проблемно, след като приключи изборния ден.  Бившият бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков Борисов обеща да продължи с непопулярните икономии, да запази икономическия курс и обнови пътната мрежа в страната.

„Боя се, че на власт ще дойдат хора, които през следващата година-година и половина ще изпълнят обществените очаквания за по-високи доходи, но тогава крахът на страната е гарантиран“, заяви Борисов пред оживена тълпа привърженици на ГЕРБ в Търговище.  Той запази своята твърда подкрепа, въпреки скандала, свързан с обвиненията в незаконно подслушване на висши държавни служители от неговия бивш кабинет.

Но програмата на Борисов не осигури комфорт на мнозина разтревожени българи, които живеят със средно 400 евро на месец и два пъти по-ниски пенсии.  „Гласувах на предишните избори, но не видях промени. Точно обратното положението се влоши“, заяви студентът Деян Енчев пред Ройтерс.

Социалистите, които се нареждат втори в социологическите проучвания, обещават да създадат 250 хиляди работни места, да намалят безработицата от рекордното и за последните осем години равнище и да намалят данъците за хората с най-ниски доходи.  Големият печеливш от недоволството се оказа националистическата партия „Атака“, която призовава за национализация, по-високи данъци за богатите и анулиране на концесиите, дадени на чуждестранни фирми за добив на злато и управление на ВиК.  Подкрепата за нея нарасна от 1,9% през януари на 5,5% и успява да запази рейтинга си, според проучванията преди изборите в неделя.

„Стандарт“

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™