неделя, 17 декември, 2017
0

„Сова Харис“: ГЕРБ и БСП с равен резултат

Почти с равни резултати са двете основни политически партии ГЕРБ и БСП за предстоящите избори на 12 май. Това заяви в „Гореща точка“ по TV7 директорът на социологическата агенция „Сова Харис“ Васил Тончев. Той уточни, че проучването е направено сред 1200 души, с представителна извадка в цялата страна. Изследването е правено с директно запитване. „В тази представителна извадка пропорционално влизат всички тези „разрези“, които съответстват на българското общество. Възпроизведена е много добре социалната и гражданската структура“, подчерта Тончев.
Според изследването се очертава сравнително висока избирателна активност. 63% от анкетираните са заявили, че ще гласуват като 59% от хората са казали, че ще гласуват категорично и 12% се колебаят. 37% от запитаните са заявили, че няма да гласуват. Очаква се обаче в самия изборен ден избирателната активност да падне до 55%, каза социологът.

Според проучването на въпрос „За коя политическа сила ще гласувате“, отговорите са следните: ГЕРБ 20,9%, Коалиция за България 20,4%, ДПС – 5,2%, „Атака“ – 4,0%, РЗС – 2,4%, ДБГ- 2,4%, СДС – 2,3%, ДСБ и БДФ – 1,7%, ВМРО БНД – 1,1%, НФСБ – 1,0%.

От това се вижда, че 4 ще са партиите, които категорично ще присъстват в следващия парламент. ГЕРБ ще има 99 депутата, Коалиция за България 97, ДПС – 25, „Атака“ – 19. Това показва, че се възможни двупартийни коалиции в следващия парламент.
„Вероятно ще имаме трипартийно управление“, прогнозира Тончев и допълни: „Ситуацията сега е доста сложна. И аз не бих се ангажирал да направя прогноза, тъй като има много фактори, които продължават да влияят. През 2011 г. данните, които сме давали ние и нашите колеги, резултатът на екзитпола беше с 5% по-висок от прогнозите, които публикувахме ние. Предполагам, че такъв ефект ще има и сега“.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    09.05.2013 at 10:15

    Nikoi ne gi znae teq

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Ще се справи ли община Кърджали с бездомните кучета?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™