събота, 23 юни, 2018
0

Кърджалийци почетоха загиналите във Втората световна война

С едноминутно мълчание и тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите през Втората световна война в Кърджали жителите на града почетоха 9 май, Деня на победата  над хитлерофашизма и Ден на Европа.   На празничната церемония по повод 68-годишнината от победата над хитлерофашизма  присъстваха неколцината   ветерани от войните,   представители на  Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса,  ученици. Бяха поднесени венци и цветя от името на кмета Хасан Азис, политически партии, институции. , както и от кандидатите за народени представители  от Коалиция за България, начело с Милко Багдасаров, водача на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева и  Иванка Таушанова.  Празникът започна с руски песни, звуча стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов  „Новото гробище над Сливница“.

На 2 септември 1945 година е подписана капитулацията на Япония през Втората Световна война и с това идва краят на този апокалпсис, на това политическо безумие, взело повече от 70 млн. жертви, казва  в словото си зам.-председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните Павел Петков.  Припомни, че началото на договора за въглища и стомана поставя началото на европейската общност, и с това по-късно и на Европейския съюз.

По късно ветераните  кърджалийци се събраха пред паметника на Руския воин в  градината пред църквата „Св. Георги” . Признателните  потомци  на загиналите във  войната,  поднесоха венци и цветя.

Виждаме, че човечеството може да върви напред само,  ако е единно. Когато над  хората се спусне мрак и беззаконие, омраза и кръв, винаги са се намирали сили, които да спасят тези човеци. Това направиха Съветския съюз и неговите съюзници армиите на Англия, САЩ, Франция, 12 милиона загинали в Австралия  и 8 държави от Африка, каза Йордан Митев , председател на областния съвет на българския антифашистки съюз.  Този паметник няма националност, това е паметник на цялото човечество, което да се оглежда  в него и да вижда потребността на  единството между хората. Ние се прекланяме пред националните герои,  в миналото ни няма нищо измислено и не може да има, подчерта той

Благодаря ви, че сте тук, обърна се към присъстващите ветеранът  и председател на Областния съвет на ветераните от Кърджали  Вълчо Тюскелев . Даваме си ясна сметка какво щеше да стане, ако не бяхме победили хитлерофашизма. Ние сме горди, че участвахме в такава война. Сега живеем в мир и спокойствие,    че всички независимо от етноса си,   живеят спокойно. За това сме се борили.

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен...

  09.05.2013 at 14:48

  tatatat

  0
 2. Анонимен...

  09.05.2013 at 14:48

  kolio teroristaaa

  0
 3. Анонимен...

  09.05.2013 at 14:46

  denq na zagubata

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени