понеделник, 19 март, 2018
2

9 май – Денят на Европа или День победы

Днес България отбелязва  Деня на Европа за пореден път като пълноправен член на ЕС.

На 9 май 1950 г. в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Затова всичко започва на този ден.

На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“
. Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

9 май
е и датата, която  се отбелязва и Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7 май в град Реймс е подписан предварителен протокол – капитулация. На 8 – ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май. „Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите“, се казва в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.

В Русия по традиция на този ден се провежда грандиозен военен парад
. Любителите на героичната музика слушат песента на Йосиф Кобзон „День победы“.  Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че военните паради на 9 май в чест на Деня на победата над нацистка Германия трябва да се провеждат всяка година, защото са са символ на руската мощ.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™