сряда, 25 април, 2018
0

70 картини под надслов „Като заковани гвоздеи ..“ представи Хари Атанасов

Откриването на самостоятелната изложба на кърджалийския художник Хари Атанасов събра днес почитателите на изкуството в Керимовата къща. Близо 70 картини под мотото „Като заковани гвоздеи ..“ представя творецът. Използвал е съвсем нов творчески похват – картини рисувани с акрилни бои, в които първо е вграждал в гвоздеи, а по-късно е добавил пясък и предмети от бита, намирани дори случайно на улицата. С гвоздеите можеш да изградиш нещо, но и да нараниш, казва Хари Атанасов.

Надсловът на изложбата е от библейски стих – „Като заковани гвоздеи са думите на събирачите на изречения, дадени от единия пастир“, сподели Пенка Атанасова, наблюдател и съдник на твореца . Художниците са събирачи на изречения. Ние провокираме хората, когато показваме това което сме събрали, не с думи, а с пластичния език на изкуството. Не случайно е избрана тази тема. Надяваме се това, което видите да остави следа във вас, така както гвоздеят, забит в стената,  оставя следа, добави Пенка Атанасова.
Председателят на дружеството на художниците в Кърджали Владо Чукич поздрави Хари за това, че след близо 20 години най-после се е решил да направи самостоятелна изложба. На пръв поглед зрителите виждат едни пирони, нещо съвсем обикновено, но те са многопластови , в тях има много скрити послания, каза Чукич и припомни думите на Леонардо Да Винчи „Защо окото вижда неща в съня по-добре, отколкото въображението през деня“. Хари е от този тип хора, както мен, които събираме неща и ги трупаме в паметта си. И те изникват най-често нощем. Така му е хрумнала идеята да „вгражда“ пироните в картините си, поясни Чукич.
Художникът Благой Господинов от Габрово поздрави автора. Според него изложбата на Хари Атанасов е една добра оценка за това, което е в душата му. Самият Хари е като гвоздей, неговите думи могат да отекнат във всяко едно сърце. Гвоздеят е не само една утилитарна вещ, а и символ на болка и страдание. Многото гвоздеи ни напомнят нещо за самите нас, за това как преминаваме през този живот. Картините на Хари не са само един експеримент. Зад техниката стои една празна душа, а тук преднамерено те са използвани, за да ни покажат, че има нещо друго зад повърхността.
Ние, приятелите на местната група художници следим тяхното развитие. Днес поводът е особено щастлив, защото един от тях си позволи куража да направи самостоятелна изложба каза главния архитект на Кърджали Петя Назърова. Тя не скри изненадата си, че в показаните картини открива един Хари Атанасов, когото не познава. Досега Хари беше благост, кротост, нежност , а днес в творбите му намирам съвсем нов изказ и израз, добави тя. От името на кмета поздравя Хари Атанасов и му пожела много успех. Петя Назърова обяви, че община Кърджали ще откупи картина на Хари Атанасов, която ще остане във фонда на художествена галерия „ Станка Димитрова „.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™