петък, 25 май, 2018
0

4,80 евро за кило тютюн в Северна Гърция. В Кърджалийско накараха земеделците да зарежат тютюнопроизводството

Голям  спад в тютюнопроизводството отчитат в Източните Родопи. И тази година  площите с традиционната култура за региона са все по-малко, а по нивите може да се видят възрастни хора, които  така допълват доходите. Премиите отдавна ги няма, сега ни дават пари, за да не гледаме тютюн, казва68-годишен мъж от кирковското село Шумнатица. И в селото останали двама-трима, които се наели да сеят тютюн и тази година.

Едва сто души от Кърджалийско са подали документи за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите тази година. Това сочат данните от Областна дирекция „Земеделие” – Кърджали към 1 май. Повечето тютюнопроизводители са от община Крумовград. От Кирково и Момчилград все още нямало  подадени документи.

През май 2014 г. регистрираните тютюпроизводители в Кърджалийско са били 2 800,  през 2013 – над 4 440.

В същото време в съседна Гърция тютюнопроизводителите  стават все повече. Тази година производствените разходи  на кило тютюн са 3.86 евро, фирмите, които го изкупуват са  заявили, че ще платят повече от 4,80 евро на килограм.  Това става ясно след среща в Комотини  на тютюнопроизводители с  представители на „Филип Морис“,  SEKE „Мисириан“ и „Сокотаб“.  В Северна Гърция отчитат, че  тютюнопроизводството е основен стълб на икономиката. 90% от тютюна се изнася в Европейския съюз. Повече от 10 000 фермери  са обучени в програми за добри земеделски практики. В две села в Северна Гърция  опитно се прилагат всички иновации и научни изследвания в ттютюнопроизводството.  Тютюнът дава хляб на повече от 6800 фермери само в префектура Родопи.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен

  10.05.2016 at 22:50

  Dayteni sans da rabotim i niye nyama da ostanat hora v bilgariyo osfen pensioneri otpusneteni pomost sretstva kiktoe v girsiya

  0
 2. Анонимен

  10.05.2016 at 21:25

  Minalata godina neni napraviha dogovor razvalihmesi lehite ishvirli rasat za 5 dekara

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™