събота, 23 юни, 2018
0

Еврейският исторически музей в София отбеляза 25-годишнината си в Кърджали

Еврейският исторически музей при Организацията на евреите в България „Шалом“ отбеляза 25-годишнината от създаването си като показа фотодокументална изложба „Духовната светлина на Синагогата“ в Арт галерията в Кърджали. Изложбата бе открита снощи от директора на музея – историкът Владимир Пауновски, който благодари на Арт движение „Кръг“ за поканата да участва в Инициативата „Мултикултурният град – 2017“.
Изпълнителният директор на Арт Движение Кръг Радост Николаева също поздрави присъстващите и на свой ред благодари на директора на Еврейския музей Владимир Пауновски, за подкрепата при реализиране на инициативите на движението. Николаева припомни, че именно той е един от вдъхновителите на инициативата Мултикултурният град.
„През май 2008 година проведохме кръгла маса, в която участваха много гости, един от които г-н Пауновски, и той беше един от хората, с които тогава обсъдихме перспективата за една такава инициатива, която да бъде модел на подражание.”, каза Николаева.
На откриването присъства и зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, която поздрави организаторите на проявата от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и пожела успех и висока посещаемост на изложбата. Тя направи кратка ретроспекция на живота на евреите в Кърджали. Припомни и за общите инициативи на община Кърджали и Арт движение КРЪГ свързани с еврейска общност. Една от тях бе поставянето на мемориален знак на мястото на опожарената през 60-те години синагога, намираща се в центъра на града.
За синагогата не като сграда, а като институция и място, което да напомня на евреите от къде те идват и място, което със своя духовен живот помага за запазване на еврейската идентичност, пред присъстващите говори директорът на Еврейският музей в столицата Владимир Пауновски.

Той проследи историята на еврейската общност, превратностите, пред които е била изправена, както и важните моменти във взаимоотношенията й с другите етноси и религии в България.
Изложбата ще остане в Кърджали до 22 май 2017 г.

1 Коментар

1 коментар

  1. Emery Purring

    10.05.2017 at 07:36

    Преди да кажат „мултикултурност“ е редно да направят кратка справка за себе си. От къде са дошли, кой ги е натирил и защо? Тези амбулантни търговци забогатяват по време на националните катастрофи чрез бежанските, вдовишките и инвалидните фондове. Тяхното участие в атентата св. Неделя доскоро ги правеше, най-добрите терористи в Европа. Днес те се преквалифицираха в еврокомисари. Много важно е да се каже кой плаща за дейността на този „музей“.

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™