четвъртък, 24 май, 2018
0

Стопи се разликата между ГЕРБ и БСП

По-малко от 1% разлика в електоралната подкрепа за двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП, отчитат проучванията на няколко социологически агенции дни преди парламентарния вот на 12 май.

ГЕРБ получава 24%, а БСП – 23,6%. Трета политическа сила е ДПС със 7,1%, следвана от „Атака“ със 7% и Движение „България на гражданите“ с 3,7%, показва проучване на „Галъп“.

Според данните на агенция „Медиана“ ГЕРБ получава 32%, БСП – 31,5%, ДПС – 11,6%, „Атака“ – 8%, а Движение „България на гражданите“ – 4%.

Партиите, които остават под 4-процентната бариера за влизане в парламента са НФСБ (2,1%), ДСБ (1,9%), СДС (1,8%), ВМРО (1,6%). РЗС, „ГОРДА България“ и „Лидер“ получават по 1%.

„Дни преди предсрочните парламентарни избори разликата в подкрепата за българската партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и съперничещата й социалистическа партия се стопява“, констатира в свой анализ американската агенция „Блумбърг“, позовавайки се на данните на социолозите на „Сова Харис„.

Според „Сова Харис“ ГЕРБ може да получи 33,1% от гласовете, а БСП – 32,3%.

Социолозите отчитат загуба на подкрепа от ГЕРБ, от една страна, а от друга – мобилизация на електората на БСП, коментира bTV.

Наблюдава се тенденция на спад в персоналната подкрепа за лидерите Бойко Борисов и Цветан Цветанов по време на 4-годишния мандат на управление на партията им, която се запазва в предизборните месеци. При Борисов спадът е повече от два пъти, а при заместника му – над четири пъти.

Левицата според социолозите е в кондиция да защити традиционния си максимум от 1 милион гласа. Съществен факт е и излизането й пред ГЕРБ по доверие (26 % на 24%) и личното надмогване на Сергей Станишев над Борисов макар и с 1% – 28 на 27 на сто.

Другите сигурни участници в 42-рото Народно събрание са ДПС и „Атака“. Партията на Меглена Кунева има потенциал да влезе в парламента, но за това е необходима сериозна мобилизация на симпатизантите му.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™