неделя, 18 март, 2018
0

Санкционираха Лютви Местан за агитация на турски

Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен реши да санкционира председателя на ДПС Лютви Местан за това, че е водил агитация на турски език. Нарушението по чл. 133 ал.2 от Изборния кодекс (ИК) е станало на проведения на 5 май събор „Герлово пее и разказва“ в с. Ябланово, община Котел, област Сливен.  За този акт за административно нарушение съобщи Районна избирателна комисия – Сливен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Санкциониран с акт е и кметът на село Ябланово в община Котел Джемал Чобан, който също е водил агитация на турски език. Решението е следствие на жалба, внесена в РИК-Сливен от областния координатор на ГЕРБ Десислава Танева. В жалбата се казва, че е била нарушена забраната на чл. 152 ал. 3 от Изборен кодекс за безплатно използване на публичен административен ресурс.

Председателят на ДПС Лютви Местан се е обърнал към присъстващите хора изцяло на турски език, същото е сторил и кметът на селото Джемал Чобан.  Кметът Джемал Чобан е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс и на събора „Герлово пее и разказва“ е провел предизборна агитация на турски език. Съборът е бил организиран и финансиран от община Котел.
След оглед на приложенията към жалбата РИК-Сливен счита, че е извършено нарушение и спрямо Лютви Местан и Джемал Чобан трябва да се предприемат действия за ангажиране на административно-наказателната отговорност.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™