петък, 25 май, 2018
0

Министър Найденов в Кирково: Геройство е да се живее тук

По време на срещата  си с тютюнопроизводители от кирковско министър Мирослав Найденов  ги запозна с възможността и тази година да получат национални доплащания за тютюн, които са  в размер на 70 млн. лева. Министърът допълни, че сумата ще бъде изплатена на два транша – 35 млн. лв. до края на май и още 35 млн. лв. до края на месец август.  Той  разясни и разпределението на финансовите средства по сортове  – за производителите на  „Басми“ са отделени 70 % от общата сума, което е 2,06 лв./кг, 10 %  са за „Каба Кулак“, което е 1,47 лв./кг и 20 % за сортовете „Бърлей“ и „Вирджиния“, което е 0,93 лв./кг. Найденов съобщи, че до края на май хората ще получат парите си дори да имат задължения към държавата,  но до следващия транш през август трябва ги изчистят.  Геройство е да се живее по тези места. Затова ще помагаме вие да останете тук, ще покажем, че държавата не е абдикирала. Проблемът с тютюна трябва да стане национална кауза и да спасим тези райони, подчерта Найденов.

След обнародване в Държавен вестник средствата от първия транш ще бъдат изплатени на всички подали заявления за 2010г. тютюнопроизводители. С тези пари те ще имат възможност да изплатят своите задължения към държавата, което е необходимо условие, за да могат да получат втората част от парите, посочи още министър Найденов.   Министърът допълни, че тези национални доплащания са за референтен период за 2007-2009 г. и ще достигнат до хората дори и сега да не отглеждат тютюн, единственото изискване за тях е към момента да се занимават със земеделие.  Той призова производителите да бъдат внимателни, на кои фирмите изкупвачи си продават тютюна, защото след либерализацията на пазара те имат право на избор на кого да предложат продукцията си.

След обиколка на Общинската служба „Земеделие“ министърът пое ангажимент да бъдат отпуснати средства за ремонт на сградния фонд.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™