понеделник, 19 март, 2018
9

Природозащитен лагер събра край „Студен кладенец“ млади хора от страната

Днес , по време на традиционния природозащитен образователен лагер „Картали“, който се провежда на брега на язовир „Студен краденец“,  ще бъде отбелязан Деня т на мигриращите птици. Участниците ще създадат тотем на египетски лешояд от естествени материали, намерени в природата. Близо 80 души ще се включат в арт работилницата.   Вечерта  образователният отговорник на проекта „Помощ за египетския лешояд“ ще направи вълнуваща презентация за миграцията на египетския лешояд, който всяка пролет изминава близо 4000 километра,  за да се завърне от зимните си квартири и да създаде потомство.

И тази година от  7-11 май  традиционният образователен природозащитен лагер „Картали 2013“ събра  млади хора   на брега  на яз. „Студен кладенец“  в Източните Родопи.   В програмата  им бяха включени теренни проучвания на биоразнообразието, вечерни презентации и дискусии на различни теми, както и специална работилница – изненада, посветена на Международния ден на мигриращите птици.   Участниците  можехада наблюдават   лешояди, земноводни и влечуги, да разпознават някои редки видове растения, да научат кои са потайните бозайници около нас.

„Картали 2013“ се осъществява съвместно по проекти „Помощ за египетския лешояд“, „Живот за Бургаските езера“ и „Безопасно място за червеногушата гъска“ на Българско дружество за защита на птиците, финансирани по програма „Лайф+“ на Европейския съюз. И със специалната подкрепа на проект „Новото тракийско злато“.

На 11-12 май 2013 г. е Световният ден на мигриращите птици, кампания, която цели да повиши информираността и да вдъхновява опазването както на мигриращите птици, така и на тяхната среда. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“   организира интересни събития на няколко от проектните места в страната, където все още се срещат египетски лешояди. Египетският лешояд е един от символите на Деня на мигриращите птици и една от най-редките птици на планетата, която все още гнезди на Балканите и в България.  Кампанията се организира от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) по Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Споразумение за опазване на мигриращите водолюбиви птици (AEWA). Световният ден на мигриращите птици се подкрепя и от все по-голям брой партньорски организации по цял свят. Темата на тазгодишния Световен ден мигриращите птици е „Сътрудничество за прелетните птици“ и има за цел да изтъкне значението на създаването на мрежи от организации при опазването на мигриращите птици.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    15.05.2013 at 19:50

    nqmat si rabota, gonqt gargite

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™