четвъртък, 24 май, 2018
0

Фалстарт на делото срещу Хасан Азис за Водното огледало

Над 100 души от Кърджали, дошли с коли и автобуси, мюсюлмански и православен свещеник, трима обвинители от върховната прокуратура и адвокат – бивш депутат от ССД на Стефан Софиянски, се събраха днес в Софийския районен съд. Поводът беше първото заседание по делото срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за опит за измама в особено големи размери, свързан с проекта за т.нар. „Водно огледало“.
Процесът срещу него обаче не можа да започне, тъй като кметът на Кърджали не е получил навреме препис от обвинителния акт. Това е станало преди шест, а не – както е по закон – поне седем дни преди делото.
Оказало се, че Азис не живее на адреса, който сам е дал на прокуратурата, и затова е бил намерен в последния момент в настоящото си жилище. Прокурорът от специализираното звено във Върховната касационна прокуратурата Пламен Георгиев обясни, че с колегите му са установили, че Азис не е живеел на този адрес още когато им го е съобщил.
Според прокуратурата Азис е извършил престъплението през януари и през юни 2009 г., като се е опитал да заблуди тогавашните министри на регионалното развитие и на финансите Асен Гагаузов и Пламен Орешарски за цената на имот, попадащ в обекта „Водно огледало“. Установената действителна цена на имота е 846 200 лв., а сочената от кмета Азис е десет пъти по-голяма – 8 940 960 лв.
Софийският районен съд днес трябваше да реши дали да гледа делото по съкратената процедура. Адвокатът на Хасан Азис Борислав Българинов, който беше депутат от ССД, не беше готов да каже съгласен ли е на бърз процес и съдията прие, че ще гледа делото по общия ред.
На съдебното заседание с автобуси дойдоха над 100 души от Кърджали, а около сградата на съда бяха паркирани десетки автомобили от града. На въпрос не е ли това обществен натиск над съда Хасан Азис отговори, че хората сами са решавали да дойдат или не и са платили по 10 лева за билет. Заедно с десетките мъже и жени бяха пристигнали и районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и местният отец Петър. Двамата отказаха да коментират дали кметът е виновен за престъплението, за което е обвинен, но казаха, че са дошли за морална подкрепа.
На делото се яви и юрисконсулт от регионалното министерство, който опита да предяви иск за 8 млн. лв. срещу Азис. Юристката обаче така и не можа да обясни за какво е искът, тъй като Азис не е успял да измами министерството и 8-те млн. лв. за имота не са платени на частната фирма, а ведомството не е претърпяло вреди.
По-рано днес пред БНТ Хасан Азис обяви, че процесът е политически и вярва на съдебната система.

Павлина Желева

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени