сряда, 21 март, 2018
0

Спокойно започна изборният ден

Предсрочните парламентарни избори за 42-ото Народно събрание започнаха  в 7 часа и ще продължат до 20.00 часа днес.  Ако след 20.00 часа пред избирателната секция има още граждани, техните документите за самоличност се събират и гласуването продължава до не по-късно от 21.00 часа и то само за онези граждани, чиито документи са събрани от представител на СИК.

В девети кърджалийски многомандатен район  избирателите са 231 хил. , те ще дадат своя вот в  444 секции.  В тях са разпределени  280 000 бюлетини.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори днес. 11 676 са секционните избирателни комисии в страната, като в тях не са включени подвижните избирателни секции. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави.

38 политически партии и 7 коалиции от партии участват в предсрочните парламентарни избори. 8148 са кандидатите за депутати в листите.

275 наблюдатели от 5 международни организации ще наблюдават изборите Петте регистрирани международни организации за изборите са Парламентарната асамблея на съвета на Европа с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на организацията на черноморско и икономическо сътрудничество с 4 наблюдатели, ОССЕ – 109 досега регистрирани наблюдатели, ПЕС – 105 и Парламентарната асамблея на ОССЕ – 29 регистрирани до момента наблюдатели. ОССЕ са регистрирали разширена мисия у нас и така за тях това не е окончателния брой на наблюдатели, обясни говорителят на ЦИК.
15 са българските организации, които са се регистрирали за наблюдение на изборите, с 13 878 членове, които ще наблюдават по места. 7 са социологическите агенции, които ще извършват екзит-половете в деня на изборите.
Секционните избирателни комисии следва да копират секционните протоколи по начин, че да са видни всички вписани с думи и цифри числа, както и фабричните номера на протоколите.
Валиден ще е само онзи глас, отбелязан със знак Х, изписан със син химикал. На бюлетината трябва да бъдат поставени два печата в изборната секция – един преди гласуването и друг преди пускането на бюлетината в урната.

Гражданите могат да проверят избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване през интернет на адрес: http://www.grao.bg/elections/.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™