вторник, 20 март, 2018
9

Турските медии предричат политическа несигурност в България

Турският вестник „Хюриет” излезе със заглавие „Изборите свършиха, протестите продължават” във връзка с изборния ден у нас, предаде БТА.  Медията съобщи, че според неофициалните резултати от проведените парламентарни избори в България четири партии са прескочили бариерата от 4% и влизат в парламента. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”.

Изданието се позовава на резултатите и твърди, че ГЕРБ води, но няма партия, която да е спечелила мнозинство за съставяне на правителство, ето защо страната ни я очаква политическа несигурност.  Според „Хюриет” ДПС е с ключови позиции по отношение съставянето на правителството, защото „Атака” и ГЕРБ са заявили, че нямат намерение да се коалират.  Вестникът отбелязва, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, а протестите продължават в София, дори след обявяването на резултатите.

Изборите в България са останали в сянката на фалшивите бюлетини, твърди вестник „Радикал”.

Вестник „Сабах” пък подчертава, че ДПС влиза в парламента, тъй като има 10% подкрепа от избирателите. Според изданието има шанс да се състави правителство на малцинството, в което партията ще има ключова роля. Освен това тя е затвърдила позицията си на третата водеща политическа сила в България.

Висока избирателна активност от страна на избирателите в Турция подчертава вестник „Олай”.

Анадолската агенция пък твърди, че е имало струпване на хора за гласуване и това е довело до напрежение. Причината за това е, че се налагало хората да попълват декларации на място и е трябвало да бъдат прехвърлени към други избирателни секции.

В интервю депутатът Мустафа Йозтюрк от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, отбеляза, че гласуването в съседната на България страна е преминало безпроблемно.

„Надявам се, че и НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов ще прескочи 4-процентовия праг и в българския парламент да влязат две турски партии /има се предвид и ДПС/, което ще задълбочи връзките с Турция“, заяви депутатът.

Слабо представяне на изборите е имало за НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов, отбелязва Джихан хабер ажансъ. Според агенцията има реален шанс партията на Меглена Кунева също да влезе в парламента, но коалицията на Дал и Исмаилов няма да прескочи четирипроцентовия праг.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™