сряда, 23 май, 2018
0

Мирослав Митков от „Славейков“ номинира учителя си по история Димитър Димов за званието „Носител на просвета“

Единадесетокласникът Мирослав Митков от СОУ „Петко Рачов Славейков“ номинира за званието „Носител на просвета“ историка и ръководител на школата по история „ИстОрика“ Димитър Димов, който през май 2015 бе отличен с почетно отличие „Неофит Рилски“.

Националният конкурс, който бе учреден през 2013 от Националното представителство на студентските съвети на Република България, има за цел да отличи най-добрите практики и заслужили имена в културната, академичната и научната сферата, и който получи одобрението на академичната общност като иновативен проект за промоция на положителните и вдъхновяващи идеи и хора около нас, които твърде често остават извън фокуса на общественото внимание. Без изобщо да се замисли, Мирослав решава да номинира своя учител, когото смята за пример.

Категорията, в която е номиниран Димитър Димов, е „Те – носители на просвета“, ще бъде отличена обществена личност, деятел или личност от българската културна, образователна или научна общност. Най-добре аргументираните и убедителни номинации ще бъдат наградени по време на конкурса със специален приз.

В своите мотиви ученикът написа, че преподавателят му е носител на просвета, защото развитието на културата, образованието и науката са истинските стожери на надеждата за по-доброто и устойчиво бъдеще на България. И всички добри идеи и примери в тази насока следва да се отбелязват, отличават и насърчават. Мирослав има за цел да покаже, че в модерна България – в дигиталната ера, в Европейския съюз, дори и в условия на икономическа криза, социални трудности и предизвикателства, просветителският дух и просветителските идеи са все още живи – в своите съвременни, разнообразни, напредничави, дори причудливи понякога форми. Да покажем, че все още съществуват учители, който ни учат преди всичко на родолюбие, патриотизъм и българщина, написа младият историк в своята номинация, а като аргументи спомена късометражния исторически филм „Оборище“, който школата на Димов засне и организираната пак от него Трета национална научна ученическа конференция „140 години от Априлското въстание“. За един човек образованието е начин на живот, защото неговият живот е образование, а именно Димов е тази личност, беше категоричен номиниращият. Този приз е най-малкото, с което учителят ми може да бъде отличен, защото той е много повече от носител на просвета, а преди всичко човек и приятел, апелира Мирослав.

Номинираните и наградените ще бъдат поканени на скромна церемония в края на месец май, на която да бъдат представени най-добрите работи, които журито ще оцени дни по-рано (25-ти май). Всички участници ще получат грамота и плакет (според представянето си) за своето участие в конкурса, а чрез набирането на награден фонд се предвижда да бъдат осигурени и парично-предметни награди.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™