събота, 17 март, 2018
0

Откритите в Костинброд бюлетини били адресирани и до Кърджали

Главна прокуратура показа пред журналисти снимки с иззетите материали от печатницата в Костинброд. На част от тях се вижда, че бюлетините наистина са негодни. На други има годни бюлетини, разпределени по региони – Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, външно министерство (за чужбина), Варна. “Ако приемем, че това е брак, проверяващият екип е трябвало да приеме, че е имало предвиден брак за всеки МИР”, подчерта Сотир Цацаров. “Ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участие в изборния процес”, добави той. Сутринта на 10 май в прокуратурата постъпиха три сигнала. Два от сигналите изпратих с мои две писма в Градската прокуратура по компетентност. Това обясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференцията относно скандала с бюлетините в Костинброд.
Прокуратурата е образувала проверка, която е възложена на ДАНС. В нея са участвали трима служители на ДАНС, съвместно с експерт по полиграфия – началник-производство при печатницата на БНБ.
Когато групата пристигнала в Костинброд, шефът на “Мултипринт” Йордан Бончев не бил там. Той бил повикан, за да обясни производствения процес и да разведе експертите в сградите. Бончев обясни, че изисканите по договор бюлетини са били спедирани до местните избирателни комисии на 8 май.
Показана била и т.нар. макулатура – отпечатаните негодни (подлежащи на бракуване бюлетини), както и годни бюлетини, отпечатани в повече, във връзка с технологичния процес и изискванията.
Една част от листата са били цели, бюлетините не са били рязани или лепени. Друга част е била измачкана и изцапана. Част от тях били ненарязани и сгънати, друга част са били сгънати и слепени.
При първоначалния оглед не са установени белязани бюлетини. Проверяващите са установили, че при съхранението на макулатурата е липсвала бравата на вратата на склада. Това създавало условия за неоторизиран достъп. Констатирано е, че бракът е използван за настройка на машината. В други помещения на разследващите е показан брак с напълно годни бюлетини, които са обяснени като надтираж.
Борислав Сарафов прочете и показанията на икономическия директор на “Мултипринт”, който е заявил, че никога в печатницата не е правено нещо незаконно. Той разказал за няколко случая, в които бюлетини от съхраняваните за бракувани са използвани като действителни. Първият е за община “Триадица”. На директора му се е обадил Иво Цонков, който му казал, че в “Триадица” имало проблем с лошо залепени бюлетини. Отишли в общината и се срещнали с административния секретар Мирослава Николова.

“Би трябвало липсите да се заместват с резерви в РИК. Излиза, че се заместват с бюлетини от самата печатница”, отново обърна внимание Цацаров.
Изискани са 335 броя. Тези бройки са взети от помещението с технологичния брак. Директорът уверява, че са взети от там, а не са произвеждани допълнително. Предадени са с констативен протокол на 10 май, но датата в документа е отбелязана 8 май.
Вторият случай на използвани бюлетини от технологичния брак е за ЦИК. Комисията поискала по 10 бюлетини от всички райони, които да ползва за мостра. “Ако това е технологичен брак, дали на ЦИК ще бъдат представени мостри от технологичен брак?”, попита отново Цацаров.

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен

  16.05.2013 at 11:42

  aferim

  0
 2. Анонимен...

  15.05.2013 at 17:03

  hahahahhahahha

  0
 3. Анонимен...

  15.05.2013 at 16:17

  baiganijina

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™