неделя, 24 юни, 2018
0

„Всички на колело“ в Момчилград на 21 и 22 май

Момчилград е третият български град, който започва да мисли и действа велосипедно.  На 21 и 22 май инициативата „Всички на колело“ (Bike `em all) ще достигне източнородопския град, за да покаже, че няма големи и малки градове във велосипедното мислене.  Специално за „Всички на колело“ в Момчилград ще пристигне холандският посланик Карел ван Кестерен. На 21 май   с велосипед,   придружен от кмета на града Акиф Акиф и сдружение „Велоеволюция, той ще се запознае с велосипедната обстановка в Момчилград. Очаква се към  групата колоездачи да се присъединят и много жители на града. Денят предвижда още велосъстезания за деца и младежи с награда велосипед, както и откриване на оранжева велостойка пред  сградата на общинска администрация в Момчилград.

На 22 май е предвидено ателие „Мисли велосипедно“, което ще бъде открито от кмета Акиф Акиф и посланик Ван Кестерен. Ателието е насочено към хора,  които взимат решения за развитието на града и инфраструктурата – кмет, заместниците му, общински съветници, полиция, архитекти и специалисти, които проектират инфраструктура. Очакват се участници както от Момчилград, така и от други градове в област Кърджали.

Момчилград прояви велосипедна инициативност още миналата година, когато по идея на кмета общинските чиновници започнаха да използват велосипеди за предвижване на къси разстояния – вече за контрол и обход на строителните обекти в очертанията на града. Новото въведение в началото е посрещнато като странено, но по-късно чиновниците одобрили велосипедите. По-късно дари направили график, защото колелата са само три. След 21 май  велосипедите ще могат да бъдат паркирани на оранжева велостойка.

Велоателието и поставянето на велостойката са част от българско-холандска инициатива „Всички на колело“ (Bike `em all) за популяризирането на велосипедния транспорт в България. Инициативата започна през декември 2012. В рамките на инициативата бяха организирани велосипедни ателиета в София и Русе.  Инициативата „Всички на колела“ е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™