събота, 17 март, 2018
0

2000 лв. глоба за Местан заради агитация на турски

Областният управител на Сливен глоби председателя на ДПС Лютви Местан с 2000 лева. Наказателното постановление е от 17 май, а на 18 май е изпратен на господин Местан, заяви областният управител Марин Кавръков.Наказателното постановление е заради водене на предизборна агитация на турски език по време на традиционния събор в балканското село Ябланово „Герлово пее“. Съборът беше на 5 май, а на 9-и РИК-Сливен санкционира председателя на ДПС. „По закон постановлението се налага от областния управител. Деянието не е маловажно и аз наложих максималната глоба от 2000 лева, макар че на господин Местан му е за първи път, защото той е председател на политическа партия“, заяви Марин Кавръков.
Той налага 1000 лева глоба и на кмета на село Ябланово Джемал Чобан за използване на обществен ресурс за политическа агитация. Кметът Чобан е санкциониран и с 2000 лева за водене на предизборна агитация на турски език.

Лютви Местан и Джемал Чобан могат да обжалват наказателните постановления в 7-дневен срок пред районния съд в Котел. „Господин Местан не може да претендира, че просто не е знаел, че агитацията се води само на български език. В България законите са написани на български език и трябва да се изпълняват. Вашият областен управител си върши работата“, каза Марин Кавръков, цитиран от „Стандарт“. Според него това е първият случай лидер на основна политическа сила да бъде глобен с наказателно постановление.
„Ние създаваме прецедент, но в закона пише на български език, а не на майчин. Ако беше на майчин, Сергей Станишев трябваше да води предизборните си срещи на украински или на иврит“, заяви Марин Кавръков. Минималната глоба за този вид нарушение е 200 лева, обясниха юристи, които се занимават с административно право.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™