неделя, 18 март, 2018
7

Езикът на Шекспир донесе победа на театралите от Езиковата

На 20 – 21 април 2013 г. в гр. София се проведе Националният кръг от Фестивала на авторска драматургия и театър на английски език. Това е един нов проект на МОНМ, осъществен с подкрепата и участието на Британски съвет  – България.  Особеното при този фестивал е неговият регламент – участниците следва да разработят свой драматургичен материал – изцяло авторски или по мотиви от класически и/ или съвременни произведения, но не и сценична реализация на чуждо произведение.

Театралите от театралното студио при ГПЧЕ „Христо Ботев” приеха предизвикателството и решиха да участват с изцяло авторски текст. Задачата им се усложняваше от факта, че трябваше да успеят да изградят сюжет, да развият събитията, да грабнат зрителите, да разгърнат богатството на езика си само в рамките на 20 минути. И те за пореден път  доказаха таланта и креативността си. Участниците Евгени Хорочев 12 клас, Александра Йовчева, Узай Кабакчъ, Даниел Кузмов от 11 клас, Николета Василева, Мариела Василева, Антония Панайотова и Златомира Петрова  от 11 клас сами написаха текста на своята пиеса. За превода им помогнаха Петя Илиевска, Динко Георгиев – преподаватели по английски език и Майкъл Дийгън – доброволец по програма Фулбрайт, а за адаптацията му за сцена Атанас Атанасов – актъор в ДКТ „Д.Димов”.

Резултатът беше една силна, динамична пиеса за преходните и вечни неща в живота, за травмите и силата, с която ги преодоляваме, за грешките и прошката,  за доброто, което го има във всеки един от нас – обикновени хора, злодеи, гении, престъпници … Силната игра, прекрасният английски език и безспорният талант на младите театрали впечатли журито, в което имаше предствители на МОНМ и Британски съвет – България и те отличиха представянето им със сертификати за Най-оригинален драматичен текст и за блестящо драматично изпълнение.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™