вторник, 20 март, 2018
12

Младите Ботевци на клетва пред своя патрон

Месец май се оказа паметен за най-младите ботевци – учениците от випуск осми клас на ГПЧЕ „Христо Ботев”. При изключителна тържественост, водени от гвардейците на гимназията, 176 момичета и момчета положиха своята тържествена клетва за вярност пред паметника на великия революционер  и поет Христо Ботев в родния му град Калофер.

Станал традиция за гимназията, този ритуал силно впечатли със своята тържественост не само учениците, многобройните туристически групи, пристигнали от различни градове на България, но и обществеността на град Калофер. Пред величествения паметник на революционера, с тържествен ритуал и почетен шпалир, гвардейците поднесоха венец в знак на почит и поставиха началото на поетичен рецитал, в който звучаха вълнуващите Ботеви стихове. Тази година младите ботевци представиха стихотворения и есета, писани от настоящи и бивши възпитаници на Гимназията, печелили награди в различни Национални литературни конкурси, посветени на Христо Ботев. С аплодисменти бе оценено стихотворението на осмокласничката Сезен Дикме, която в музикален съпровод на китара, представи стихотворението „Заветът на Ботев”, спечелило тазгодишната поощрителна награда за поезия в Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев”.

Неповторима бе атмосферата, създадена от участниците в рецитала. Те трогнаха всички  с изречените думи, с отношението към ритуала на полагане на Ботева  клетва и не на последно място за тези емоции допринесоха музикалните изпълнения на Олджай Кахраман – китара и Деря Осман – цигулка.

В знак на признателност, присъстващите почетоха паметта му с едноминутно мълчание, а след това всички осмокласници обещаха с клетвени думи, изречени от Димитър Паунов, да бъдат достойни Ботеви потомци и целунаха  училищното знаме.

След традиционната снимка на випуска, учениците имаха възможност да посетят дома на Христо Ботев, където всъщност е живял най-дълго. Именно тук се е завърнал поетът след обучението си в Одеса. Тук е запазен и автентичният уют на къщата, създаден от неговата майка. В експозиционната зала към дома, учениците  видяха редица експонати и богат снимков материал за живота и делото на Ботев,  запознаха се с малко известни факти от биографията на поета, и видяха запазени негови лични вещи.

Много настроение създаде и посещението в реставрираната сграда на класното училище на даскал Ботьо Петков, който е един от първите педагози в региона. Сядайки на чиновете, потапяйки се в атмосферата на възрожденския просветителски дух, младите ботевци изразиха вълнението си в книгата за впечатления.

Не по-малко вълнуващо се оказа посещението и в родния дом на Васил Левски в град Карлово. Групата изслуша вълнуващ разказ за живота и съдбата на Апостола, разгледа изложба от картини на видни български художници, претворявали Апостола на свободата. Впечатляващо бе и посещението в параклиса, където се пази част от косата на Апостола на свободата Васил Левски.

Заредени с прекрасни впечатления, младите ботевци отпътуваха за  Кърджали. Само часове след пристигането в града, в социалните мрежи те споделяха впечатленията си със свои приятели като определяха денят като НЕЗАБРАВИМ.

 

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    21.05.2013 at 04:49

    много е хуубаво че ботев си пазят традициите

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™